Thaçijev interes gazi demokratiju

Poslanica AAK Donika Kadaj-Bujupi, rekla je da u Skupštini Kosova postoji većina, a da demokratija prepoznaje da samo većina može formirati institucije Kosova.

Ona je istakla da Demokratskoj partiji Kosova Hashima Thaçija nije ustavom zagarantovano da mora da bude dio vlasti i dodala da je Thaçi "zbog jednog radnog mjesta (aludirajući na funkciju predsjednika Kosova) spreman da gazi sve principe demokratije".
Kadaj-Bujupi je rekla da je koalicioni blok razočaran odlukom kosovske predsjednice, kojoj su, kako je kazala, dali priliku i nealbanske zajednice prvi put, i koalicioni blok drugi put da razmisli. 
Poslanica AAK je rekla da koalicioni blok neće prestati da legalnim institucionalnim putem traži da demokratija dođe do izražaja i da većina formira institucije. 
Koalicija LDK-AAK-Nisma nije se iznenadila odlukom predsjednice Atifete Jahjage koja je odbila njihov zahtjev da se obrati Ustavnom sudu. 
"Imajući u vidu odgovor koji je Jahjaga nedavno dala nealbasnkim zajednicama na isti zahtjev nismo iznenađeni. Predsjednica ipak traži dalje konsultacije", rekao je Bajram Geqaj iz Demokratskog saveza Kosova (LDK). 
On je dodao da će taj koalicioni blok narednih dana izaći sa odlukom o narednim koracima, ne odbacujući mogućnost da se i sam obrati Ustavnom sudu. 
Izvori koalicionog bloka su rekli da će se, po svemu sudeći, obratiti Ustavnom sudu kako bi dobili objašnjenje za tačku 127 odluke Ustavnog suda u kojoj se kaže da "ostaje na poslanicima Skupštine Kosova da nađu rješenje kako nalaže pravilnik o radu Skupštine Kosova i Ustav Kosova". 
Politički analitičar iz Prištine Fatmir Sheholli je, u vezi sa odlukom predsjednice Kosova da odbije prvo nealbanske poslanike, a danas i koalicioni blok da se obrati Ustavnom sudu za dodatna objašnjenja oko tačke 127 rekao za da se Jahjaga "u strahu da se ne poljulja njena funkcija izolovala u svom kabinetu i putem saopštenja pokušava da riješi izuzetno složenu situaciju na Kosovu koja poprima alarmantne signale". 
"Predsjednica Jahjaga ne može da riješi ovu situaciju, iako bi kao ličnost narodnog jedinstva trebalo da koristi sva ustavna prava i da stane na stranu demokratije, a demokratija je jednostavna, samo treba vidjeti ko ima većinu u Skupštini Kosova, a ne da se ostane talac ustavnih procedura. Ne mogu ustavne procedure biti jače od volje građana i većine u instituciji kao što je Skupština Kosova", rekao je Sheholli.