Do ponedjeljka se povlače sa tržišta

Proizvodi farmaceutske fabrike "Jaka" iz Makedonije, nisu sigurni za korištenje, jer ova fabrika ne ispunjava skup uslova. Više od 14 godina lijekovi ove fabrike se nalaze na tržištu Kosova...

Inspekcija farmaceutskih inspektora Agencije za kontrolu medicinskih proizvoda u ovoj fabrici u Makedoniji su utvrdili seriju prekršaja u proizvodnji i nedostatak osnovnih uslova koje jedna fabrika treba imati.

Tablete "B-kompleks", "Folan", "Jekoderm krem", "Tokopherol", su samo neki od farmaceutskih proizvoda koji će biti izbačeni sa Kosova, piše list "Koha Ditore".

Fabrika "Jaka" ima rok do ponedjeljka u 16:00 časova da povuče sve proizvode s tržišta Kosova. Tokom ovih dana ovi lijekovi trebaju biti uklonjeni iz apoteka od strane Agencije za kontrolu medicinskih proizvoda i kažu da građani ne bi trebali kupovati ove proizvode.

Šef Agencije za kontrolu medicinskih proizvoda, Arian Jakupi, potvrdio je kasno u srijedu ovu vijest za list "Koha Ditore".

On je rekao da Inspektorijat Agencije za kontrolu medicinskih proizvoda je ove sedmice otišao u Makedoniju i utrvdio da postoje neke stvari koje nisu u redu sa ovom kompanijom.