Prolongiranje procesa formiranja institucija

Predsjednica Kosova Atefete Jahjaga odbila je zahtjev 17 poslanika manjina, da se obrati Ustavnom sudu za objašnjenje tačke 127 odluke tog suda.

U odgovoru predsjednice upućenom nealbanskim zajednicama se kaže da rješenje treba naći unutar ustavnog okvira i da je odgovornost poslanika i političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova da pronađu rješenje za političku krizu.
Kako je navedeno, upućivanje tačke 127 Ustavnom sudu samo bi odložilo i prolongiralo proces formiranja institucija Kosova.
Poslanici nealbanskih zajednica u Skupštini Kosova uputili su juče zvanični dopis Jahjagi sa zahtjevom da se ona obrati Ustavnom sudu Kosova kako bi objasnio tačku 127 svoje ranije donijete odluke.
Ta tačka kaže da je ”na poslanicima da nađu rješenje da biraju organe Skupštine Kosova poštujući pravilnik o radu Skupštine i Ustav Kosova”. 
Zvanični dopis je potpisalo 17 poslanika nealbanskih zajednica - lista ”Srpska”, Turci, Bošnjaci, Romi, Aškalije i Egipćani, a nisu ga potpisali poslanici Skupštine Kosova Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke, Slobodan Petrović iz liste ”Srpska” i poslanica bošnjačke zajednice Emilija Redžepi.