Očekuju odgovor predsjednice Jahjage

Jučer su poslanici nealbanskih zajednica u skupštini Kosova uputili zvanični dopis predsjednici Atifeti Jahjagi sa zahtjevom da se ona obrati Ustavnom sudu Kosova kako bi objasnio tačku 127 svoje ranije donijete odluke. Na ovu temu, za naš portal, detaljnije objašnjava Duda Balje, poslanica u Parlamentu Kosova.

“Zahtjev je rezultat dogovora svih poslanika manjinskih zajednica u Parlamentu Kosova (parlamentarnih grupa liste Srpska i 6 + i ostalih poslanika koji su van parlamentarnih grupa). Nastao kao rezultat traženja izlaza iz trenutnog političkog ćorsokaka  u kojem se država nalazi. Vrlo je evidentno da velike političke partije ne mogu da postignu kompromis  u rješavanju političke krize koja traje relativno dugo i koja ostavlja vrlo ozbiljne posljedice po građane Kosova, a u cilju pokušaja da se stvari pokrenu sa mrtve tačke naš zahtjev predstavlja inicijativu da se krene dalje da se ustavno izabere Predsjednik Parlamenta a odmah zatim i formira vlada. Krenuvši od odluke Ustavnog suda i nedovoljno jasne tačke 127 (koja je citirana u zahtjevu), zahtijevali smo od Predsjednice da se u naše ime obrati Ustavnom sudu i zatraži njeno podrobnije objašnjenje, odnosno, aktivnosti koje bi mi poslanici unutar parlamenta preduzeli i izabrali Predsjednika i potpredsjednike Parlamenta”, rekla je Duda Balje.
Zahtjev su potisali svi poslanici osim Slobodana Petrovića (koji se nalazi van države), Nenada Rašica i Emilije Redžepi.
“U razgovoru sa poslanikom - ministrom Nenadom Rašićcem bilo je jasno da od njega imamo podršku za cjelokupnu aktivnost, momenat neslaganja se desio u rečenici koju smo naveli u zahtjevu da smo svi mi potpisani poslanici  protiv novih parlamentarnih izbora (jer smatramo da oni neće promijeniti ništa na političkoj sceni), a on kao predsjednik partije zajedno sa svojom partijom je spreman za nove izbore, kao i Emilija Redžepi. Nažalost, poslanici manjinskih zajednica nisu oni koji odlućuju o novim izborima i da li će se oni desiti, a i da se dese desiće se onda kada se iscrpe sve mogućnosti za rješavanje političke krize u kojoj se nalazimo. Potpisani poslanici na zahtjevu su poslanici pobjedničkih političkih subjekata koji se najmanje plaše novih izbora i njihov potpis na ovom zahtjevu je dokaz političke zrelosti i spremnosti da se uhvate u koštac sa svim i svakakvim problemima, a naravno sve u cilju da narodu kojeg predstavljaju i koji im je dao povjerenje život učine lakšim” naglasila je Balje i dodala da je zahtjev predat u toku jučerašnjeg dana i vrlo skoro očekuju odgovor Predsjednice.
Zahtjev upućen predsjednici Atifeti Jahjagi možete pogledati OVDJE!