Spremanje prvih optužnica

Prema podacima iz Državnog tužilaštva proizilazi da samo u ovom trenutku 60 službenika su pod istragom zbog neizjave imovine ili lažne izjave o imovini. Drugačije rečeno, 60 državnih službenika su pod istragom zbog korupcije. Predmete je Agencija za borbu protiv korupcije poslala Tužilaštvu.

U vrijeme kada je Agencija za borbu protiv korupcije o godišnjoj izjavi imovine državnih slubenika dala svoj izvještaj samo su dva visoka službenika bila koja nisu prijavila svoju imovinu, piše list "Kosova Sot".

Prema nacionalnoj koordinatorki za borbu protiv korupcije, Lauri Pula, ubrzo će biti spremne i prve optužnice protiv ovih službenika, koji će se suočiti sa sudijama.

Prije nekoliko dana, Agencija za borbu protiv korupcije je od osnovnih sudova zatražila da pokrenu prekršajni postupak protiv tri službenika, kao rezultat njihovog nedjelovanja u skladu sa uputstvima Agencije, kako bi se izbjegao sukob interesa u situacijama u kojima se nalaze.

Prema Agenciji, zvaničnici u pitanju su, Vllaznim Bytyqi iz Fonda za osiguranje depozita Kosova i Sinan Ejupi, odbornik u opštini Orahovac, koji nisu dali nikakav razlog tokom redovnog godišnjeg procesa izjave imovine koji je prema zakonskom roku započeo 1. marta i završio 31. marta 2014. godine.

Dok drugih šest službenika koji nisu dali izjavu o svojoj imovini u zakonom utvrđenom roku, prema Agenciji, dali su razloge da se nalaze van zemlje radi liječenja ili su pod mjerama kućnog pritvora ili u pritvoru.