Američki senator u posjeti Kosovu

"Nemam neki stav ili određeno uvjerenje o tome kako treba da izgleda buduća vlada, ali kao istinski prijatelj Kosova želim da vidim kako političari ostavljaju po strani svoje lične motive i da sjednu za pregovarački sto i da nađu rješenje za novu vladu, tako da bi prijatelji Kosova u inostranstvu mogli ponovo da budu istinski aktivni partneri", rekao je u intervjuu za ”Kohu Ditore” američki senator Christopher Murphy.

Svi problemi mogu da budu riješeni ako ljudi ostave po strani svoje lične političke planove i angažuju se za dobrobit Kosova, rekao je američki senator. 
On je dodao da što se duže nastavi ova nesigurnost, to će teže biti prijateljima Kosova da budu istinski prijatelji. 
Tokom posjete redakciji "Kohe Ditore", član komiteta za odnose sa inostranstvom Senata SAD je poručio da Kosovo kao jako mlada demokratija, nema vremena da potroši mjesece i mjesece na unutrašnja politička prepucavanja, kada ima mnogo spoljašnjih pitanja koje treba rješiti. 
Murphy, koji se tokom posjete sreo i sa predsjednicom Atifete Jahjaga, je rekao da se nije lično sreo sa političkim liderima, jer smatra da izgradnja vladajuće koalicije treba da bude organski proces koji će voditi samo kosovski lideri. 
On je izrazio uvjerenje da će se koalicija formirati upravo pod Jahjaginim rukovodstvom. 
Komentarišući hapšenje imama osumnjičenih za podsticanje mladih za odlazak u svjeti rat, Murphy je rekao da treba istražiti razloge zbog kojih mlade privlače radikalni imami i džamije. 
Po njegovim riječima, Kosovo služi kao primjer za čitav region i svijetu po pitanju poštovanja krivičnog zakona i sprovođenja zakona za borbu protiv terorizma.