Nakon odlaganja sjednice Skupštine

Predsjedavajuća Flora Brovina na svoju ruku odložila zasjedanje. Van radnog vremena i samo nekoliko sati pošto je Kancelarija za odnose sa javnošću Skupštine Kosova saopštila da će u četvrtak u 10 časova biti nastavljeno zasjedanje petog saziva, predsjedavajuća Brovina je donijela odluku da ga odloži na neodređeno vrijeme. Poslanici opozicije će se danas ipak pojaviti u Skupštini, prenosi list "Koha ditore".

Najstarija predsjedavajuća Skupštine Kosova Flora Brovina je na svoju ruku odložila zasjedanje koje je predviđeno da bude danas održano, sa obrazloženjem da i dalje nema konsenzusa među političkim partijama.

Zahtjev za odlaganje je došao poslije isteka radnog vremena i samo nekoliko sati pošto je Kancelarija za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova saopštila da će u četvrtak u 10 časova biti nastavljeno konstitutivno zasjedanje petog saziva.

"U cilju stvaranja dovoljnog prostora za prevazilaženje političke i institucionalne krize smatram da je neophodno i obavezno odlaganje nastavka konstitutivnog zasjedanja kako bi ono bilo uspješno završeno. Tražim od poslanika razumijevanje za odlaganje zasjedanja u ovako delikatnom trenutku za čitavu zemlju", kaže se u saopštenju o odlaganju zasjedanja zavedenog u protokolu Skupštine 1. oktobra 2014. u 17:45.

Brovina u ovom saopštenju pominje i ustavnu ulogu predsjednice Kosova "u garantovanju demokratskog funkcionisanja institucija i procesa olakšavanja postizanja sporazuma među liderima političkih partija".

Predsjednica Jahjaga je u reagovanju navela da je Skupština Kosova autonomna institucija i da u tom kontekstu i donosi odluke.