Perači na semaforima

Ebubekir Berisha, 16-godišnji Rom iz Kosova Polja, zajedno sa bratom i grupom drugara, već godinama čiste stakla na vozilima glavnog grada Kosova. Policija i drugi organi su upoznati sa ovim problemom, ali još uvijek nisu iznašli neko rješenje.

Odrasli na ulici, ne igrajući se sa svojim vršnjacima, nego radeći razne poslove, uglavnom perući stakla na automobilima, a ponekad i tražeći milostinju. Kažu da zarađuju samo za komad hljeba, a odavno su napustili školu, piše list "Zëri".

Ebubekir Berisha, 16-godišnji Rom iz Kosova Polja, sa osmjehom priča o svom poslu. On je tu gotovo cijelog dana, kod semafora ispred Filološkog fakulteta, vješto lutajući između vozila moleći šofere da im opere prozore na automobilima.

"U školi sam išao samo dvije godine jer sam morao raditi. Odavno sam u ovom poslu, poslu pranja prozora automobila", kaže on dodajući da ne zarađuju više od deset eura dnevno.

"Nisu mnogo, ali nekako preživljavamo", kaže Ebubekir, koji zajedno sa svojim bratom, bratom od strica i drugim prijateljima radi isti posao.