Proces formiranja institucija

Nova kosovska vlada trebalo bi da bude formirana u naredne tri sedmice i činiće je uglavnom predstavnici Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Demokratske partije Kosova (PDK), koju predvodi odlazeći premijer Hashim Thaçi, ali će u tu koaliciju ući i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) nekadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja i liste "Srpska", kažu za Danas inostrani izvori upoznati sa procesom formiranja institucija u Prištini.

Prema riječima sagovornika lista, očekuje se da većinu resora podjele LDK i PDK, dok će AAK i "Srpska" "takođe biti važni članovi koalicije".

- Moguće je da će jedan zamjenik premijera biti iz Haradinajeve stranke, a drugi sa liste "Srpska". Prvi posao nove vlade biće pokretanje specijalnog suda za ratne zločine, drugi postizanje dogovora o budžetu za narednu godinu, a treći će se odnositi na sprovođenje izbornih i ustavnih reformi, uključujući uspostavljanje oružanih snaga Kosova i organizovanje izbora 2016. godine - navode izvori lista.

Prema riječima sagovornika lista "Danas", predsjednica Kosova Atifete Jahjaga prilikom najnovije posjete Sjedinjenim Državama imala je dug sastanak sa zamjenicom državnog sekretara SAD Victoriom Nuland, sa kojom je razgovarala o prevazilaženju političke krize na Kosovu nastale uslijed višemjesečnog zastoja u formiranju nove vlade. "Svi u Prištini su uključeni u traženje kompromisa", ukazuju oni.

Selatin Klokoqi, analitičar u prištinskom institutu D4D (Demokratija za razvoj), komentariše za "Danas" da ne misli da je ostvariv scenario stvaranja velike koalicije, "iako je u politici sve moguće".

- Najvažnije je što za demokratiju na Kosovu ne bi bilo veoma "zdravo" imati tako veliku koaliciju koja uključuje najveće stranke jer ko god da formira vladu Kosova potrebna mu je bar jedna od tih partija, bilo da je riječ o LDK ili PDK-u. Trenutno imamo jasno pozicioniranje političkih stranaka tako da bi svaki korak u drugom pravcu izazvao unutrašnje potrese u političkim partijama koje bi izmjenile njihov kurs za 380 stepeni - smatra Klokoqi.

Predsjedavajuća Skupštine, najstarija poslanica Flora Brovina zakazala je za sutra nastavak konstitutivne sjednice.

"Prihvatljiv za sve"

Haradinaj je nakon sastanka sa Jahjagom izjavio da će u nastavku konstitutivne sjednice parlamenta najvjerovatnije biti formirane nove institucije i da će on biti "premijer prihvatljiv za sve".