Blok LDK-AAK-IK i Samopredeljenje

Lideri koalicionog bloka Demokratski savez Kosova (LDK) - Alijansa za budućnost Kosova (AAK) - Inicijativa za Kosovo i Samoopredjeljenje razgovarali su o nastavku konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, koji je zakazan za četvrtak, 2. oktobar

"Imamo plan djelovanja čiji se prvi dio zna, a drugi dio videćete 2. oktobra", rekao je lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera koalicionog bloka Ramush Haradinaj nakon sastanka, dodajući da na sjednici treba omogućiti debatu, jer se samo tako može naći rješenje.

On je izrazio nadu da "ovog puta predsedavajuća skupštine neće pobjeći sa sjednice kao što je to učinila prošlog puta, nego će ostati u sali do kraja", prenose mediji.

"PDK ima samo pravo da predloži kandidata, dok većinu činimo mi. Naša parlamentarna većina je neotuđiva", rekao je Haradinaj, napominjujući da "izbora neće biti, već će se rješenje naći u skupstini".

Haradinaj je optužio PDK Hashima Thaçija da je, s obzirom na to da ne može više da vlada, počela da šteti kosovskim institucijama.

Predsjedavajuća skupštine, najstarija poslanica Flora Brovina, zakazala je nastavak konstitutivne sjednice u četvrtak, 2. oktobra.

Ona je prekunla prethodnu sjednicu nakon što poslanici nisu uspjeli da izaberu predsjednika skupštine jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.