U sklopu obilježavanja Dana Bošnjaka

Ministar inostranih poslova Kosova u odlasku, Enver Hoxhaj je boravio u Prizrenu gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Bošnjaka Kosova.

U svom obraćanju političkim predstavnicima, poslanicima i bošnjačkoj zajednici, Hoxhaj je rekao da mutietničko Kosovo, a pogotovo Prizren koji je poznat po suživotu i vjerskoj toleranciji je omogućen i doprinosom kojeg su Bošnjaci dali gdje god da žive na Kosovu svojom integracijom u društveni i politički život.

Prema riječima Hoxhaja, Bošnjaci kao i samo Kosovo kao država su imali dostignuća i izazove koji su riješeni uz volju i odlučnost za opšte dobro svih na Kosovu koje je svačije i za sve.

"Svaki put ste vjerovali u Kosovo i država Kosovo je vjerovala u vas. Predstavljali ste vaše najbolje vrijednosti koje su ujedno i vrijednosti samog Kosova. Dinamična ste i radna zajednica, biz čijeg doprinosa i naša slobodna i nezavisna država ne bi bila moguća. Stoga vas pozivam da nastavite sa vjerom u državu Kosovo, u kojoj živite i radite", rekao je Hoxhaj.

Šef kosovske diplomatije u odlasku je pozvao Bošnjake da nastave sa njihovom konstruktivnom ulogom u izgradnji demokratskog i ekonomski razvijenog Kosova.

Kasnije se on sastao s predstavnicima bošnjačke zajednice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.