Povezivanje investitora i domaćih proizvođača

Biznis forum u Prizrenu organizovan od strane udruženja "Zanatlija i Biznismena", "Esnaf" i "Sofra", okupio je poslovne ljude iz zemalja regiona ali i Turske, Njemačke, Grčke i Italije. Forum predstavlja priliku da se strani investitori upoznaju sa lokalnim tržištem i ulaganjem u lokalne proizvođače podstaknu razvoj ekonomije Kosova.

Organizatori ističu da je značaj Biznis foruma višestruk, a da će se prvi rezultati povezivanja stranih investitora i domaćih proizvođača uskoro videti.

"Momentalno imamo 280 učesnika, sa Balkana - Turske i Evrope. Iz unutrašnjosti imamo 70 panelista koji su iz okoline Prizrena. Mislim da će ovo biti tradicionalno, jer ima puno interesovanja za Prizren", kaže Levent Bus koordinator Biznis foruma.

"Situacija ekonomska nije baš sjajna na Kosovu i mi se trudimo kao organizatori ovog biznis foruma da olakšavamo posao učesnicima i proizvođačima iz Prizrena", ističe Afrim Tejeci, iz udruženja zanatlija i biznismena iz Prizrena.

Sajam je podržan i od Vlade Kosova. Njeni predstavnici takođe u njemu vide dobru priliku za podsticanje privrednog razvoja.

"Reforme koje planiramo da uvedemo su velike i teške ali su neophodne. Ekonomija bez reformi koja teži da dostigne evropski i svetski standard osuđena je na propast. Želimo da otvorimo vrata za razvoj privatnog sektora, jer mi vjerujemo da je privatni biznis ključni motor za ekonomski rast i zato je ovo veliki događaj za ekonomiju Kosova", rekao je ministar finansija Beqaj.

Izlagači su uglavnom prikazivali raznovrsne proizvode iz regije Prizrena.

"Ovaj sajam nam veoma znači. Bavimo se proizvodnjom meda 32 godine, i interesovanje je veoma veliko", kaže Ismet Ramadani, koji izaže med.

Strani investitori su istakli da na Kosovu ima puno potencijala.

"Često dolazim u Prizren, i trudim se da dovedem investitore koji žele da ulažu, jer na Kosovu ima puno potencijala, a i na taj način Turska želi da pomogne Kosovu", ističe potpredsjednik Privredne komore Izmira Kazan Gjoulu.

"Nekada smo imali jako dobru saradnju, nadam se da će se na ovaj način nastaviti ta saradnja između Prizrena i Novog Pazara", kaže predsjednik sandžačke biznis asocijacije Ličina Šefade.

Biznis Forum u Prizrenu biće otvoren do 21 septembra. Iako je ovo prvi put da se održava, organizatori se nadaju da će prerasti u tradiciju i da će Prizren koji je poznat po bogatoj historiji, postati poznat i po razvijenoj ekonomiji.