Kompromis za izlazak iz politikog grča!?

Izjave visokih zvaničnika PDK da su spremni na kompromis s drugim političkim strankama, kako bi se utro put za izgradnju novih institucija, prema riječima analitičara Halila Matoshija znači da bi PDK bio spreman da podrži i imenuje Isa Mustafu pod uslovom da LDK kasnije podrži svojim glasovima Thaçija za mandatara nove vlade, ali ni u kom slučaju ovaj kompromis PDK ne znači povlačenje PDK sa svojih pozicija.

Matoshi je uvjeren da stranka koja je dobila najviše glasova neće napustiti vlast, i izrazio je bojazan da ova situacija može dovesti do vanrednih izbora.

Na pitanje da li kompromis od strane PDK također znači "predaju" ovog subjekta, Matoshi kaže da "PDK lako može imenovati Isa Mustafu za predsjednika Skupštine, ali samo pod uslovom da LDK podrži Hashima Thaçija za mandatara Vlade, inače može doći do vanrednih izbora.

"PDK se ne odriče vlasti na miran način i ja se bojim da će zemlja zapasti u novu krizu, anarhiju! Kažem ovo imajući u vidu netrpeljivu pasivnost predsjednice, pogotovo prešutnu podršku koju daje PDK-u", rekao je analitičar Halil Matoshi za list "Botapress".

U međuvremenu Selatin Kllokoqi, predstavnik organizacije D4D kaže da ukoliko političke partije žele da se ova politička pat-pozicija prevaziđe, onda neko treba da popusti kako bi se otvorio put za stvaranje institucija.

"Do sada nisam vidio da bilo koja od stranaka ili koalicija se spremna na kompromis, ali se ovako što može očekivati u narednih nekoliko dana", rekao je Kllokoqi za "Botapress".

Dan ranije potpredsjednik PDK-a Hajredin Kuqi dao je prve znake da je PDK spreman na kompromis s drugim parlamentarnim grupama kako bi se riješio "politički zastoj", i da se izbjegnu vanredni izbori u zemlji.

Međutim, glasine o mogućem kompromisu sa PDK su već negirane od strane viših dužnosnika LDK-a. Poslanici ove stranke su izjavili da oni neće učiniti bilo kakav kompromis s PDK, a predložili su ovom političkom subjektu da se povuku iz ove blokade koju rade državi.