Broj korisnika ispod 18 godina je oko 5 posto

Broj korisnika droga ispod 18 godina starosti je oko 5 posto. Prema podacima Centra za rehabilitaciju "Labyrinth", strašni trend rasta, može učiniti da će uskoro 20 posto učenika biti korisnici marihuane.

Tako je konstatovano tokom istraživanja nevladine organizacije "Labyrinth", prema kojem se ispostavilo da je oko 5 posto mladih do 18 godina starosti korisnici opojnih supstanci, tipa marihuane.

Za direktora ove organizacije Safeta Blakaja uznemirujući je trend povećanja upotrebe supstanci od strane djece u dobi od 12 do 13 godina starosti.

"Možemo reći da je po školama oko 5 posto. Zabrinjavajuće za nas je da brojka rapidno raste, za razliku od drugih zemalja, što znači da ćemo se uskoro približiti drugim zemljama. Recimo da zemlje koje imaju bolje preventivne mjere, broj korisnika tamo iznosi 20 posto... ", rekao je Safet Blakaj, direktor Centra "Labyrinth" za RTK.

Prema Blakaju, roditelji djece trebaju biti oprezni kada ima daju novac, pošto on može biti iskorišćen za kupovinu droge, pošto cijena jednog pakovanja od 3 grama marihuane košta 5 eura.

Mjesto gdje djeca najčešće koriste drogu je uglavnom neki napušteni objekt.

Kosovska policija je u prvoj polovini 2014, tretirala 11 slučajeva u kojima su djeca bila uhvaćena u blizini škole, kako koriste drogu.

"Uglavnom slučajevi s kojima smo mi upoznati, kada budu uhvaćeni s drogom, posebno u malim količinama, je da se radi o osobama do 25 godina. Uglavnom je ove starosne dobi najveći broj, no nažalost u posljednje vrijeme imamo i mlađe dobi, odnosno maloljetnika...", rekao je Brahim Sadriu, glasnogovornik kosovske policije.

Direktorka osnovne škole "Emin Duraku" u Prištini, Valbona Hadri kaže da je zabrinuta zbog rasta ove negativne pojave kod djece. Ona kaže da je rukovođenje školom od 930 učenika prilično teško i stresno, jer u odsustvu psihologa, ona mora na sebe preuzeti ovu ulogu.

"Na sreću u našoj školi nisu registrovani ovakvi slučajevi, ali to ne znači da bismo trebali sjedeti skrštenih ruku. U nedostatku psihološkog stručnog osoblja, mi organiziramo debate s djecom i senzibiliziramo ovo pitanje", rekla je Valbona Hadri, direktor OŠ "Emin Duraku" u Prištini.

Prema njenim riječima, uključivanje pedagoga ili psihologa u školama bila bi pomoć za bolje rukovođenje situacije i rad sa djecom, i istovremeno suočavanje sa svim ovim promjenama koje prate njihov uzrast.

Maloljetnička delinkvencija i njihovo ponašanje se u posljednjih nekoliko godina dosljedno prikazuje problematičnim u osnovnim i srednjim školama.

U posljednjih nekoliko godina korištenje ilegalnih droga ostaje jedan od najviše zabrinjavajućih problema, sa kojima se, odgovorne institucije ne nose pravilno. Osobe koje se bave opojnim supstancama su sankcionisani strogim kaznama u posebnom poglavlju Krivičnog zakona Kosova.

/ RTK /