Advokati tvrde da je odluka nezakonita

Među osumnjičenima za podsticanje na odlazak na strana ratišta su imami, advokat tvrdi da je odluka suda nezakonita.

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana za 14 osoba.

Sumnja se da su učestvovali ili podsticali građane Kosova da učestvuju u ratovima u Siriji i Iraku na strani grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Al-Nusra, te za podsticanje nacionalne, vjerske i etničke mržnje.

Većina od 14 osumnjičenih su imami Islamske zajednice Kosova, koje je policija uhapsila prije dva dana u svim većim gradovima.

Bajram Tmava, Advokat utjecajnog kosovskog imama Shefqeta Krasniqija je izjavio kako je odluka suda nepravedna i u suprotnosti sa zakonom, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Pod istom sumnjom je prošlog mjeseca policija na Kosovu uhapsila više od 40 osoba.

Dugotrajna istraga

Prema podacima Kosovske obavještajne agencije, u Siriji i Iraku se nalazi između 100 i 200 građana Kosova koji se bore u redovima grupa  ISIL i Al-Nusra.

Do sada je na ratištima u Siriji i Iraku ubijeno više od 20 Kosovara.

Ranije ove sedmice, policija je saopštila da je akcija hapšenja nastavak višemjesečne istrage koja se provodi u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom Kosova.

Prilikom pretresa policija je zaplijenila i materijalne dokaze u vezi sa počinjenim djelima za koja se sumnjiče uhapšeni, uključujući i elektronsku opremu i druge dokaze.

Hapšenja su uslijedila prilikom policijske akcije na 16 lokacija širom zemlje, usmjerene na razbijenje mreže za regrutovanje boraca na ratišta u Siriji i Iraku.

U saopštenju Osnovnog suda, navodi se da se Shefqet Krasniqi, inače imam Velike dzamije u Prištini, sumnjiči za krivično djelo pranja novca, podsticaj na izvršenje terorističkih akata i za izazivanje razdora ili nacionalne, rasne, vjerske ili etničke netrpeljivosti.

Bedri Robaj se sumnjiči za počinjeno krivično djelo regrutacije za terorizam i podsticaj na izvršenje terorističkih djela.

Idriz Bilibani sumnjiči se za izazivanje mržnje, razdora ili nacionalne, rasne, vjerske ili etničke netrpeljivosti, i za regrutaciju za terorizam.

Osumnjičeni Enes Goga, Mazllam Mazllami, Ekrem Avdiu i Enis Rama, sumnjiče se da su izvršili krivično djelo podsticanja na izvršenje terorističkih djela.

Fuad Ramiqi se sumnjiči za krivično djelo poziv na otpor.

Alban Malsiu se sumnjiči za regrutaciju za terorizam, podsticaj za izvršenje terorističkih djela.

Dardan Gjuka se sumnjiči za organizovanje i učešće u terorističkim grupama, Eroll Nesimi i Leonard Ruli za regrutaciju za terorizam i podsticaj za izvršenje terorističkih djela. Sebahudim Selimi se sumnjiči za izazivanje razdora ili nacionalne, rasne, vjerske ili etničke netrpeljivosti.

Rok za žalbu na odluku o pritvoru je 24 sata.