Bezumno ubijen dok je vršio svoju dužnost

Danas misija EULEX-a obilježava prvu godišnjicu smrti Audriusa Šenavičiusa, carinika iz Odjeljenja za granične i administrativne prelaze za sjever Kosova, koji je ubijen tokom vršenja službene dužnosti na sjeveru Kosova. Vršilac dužnosti šefa Misije, Joëlle Vachter, položila je vijenac na mjesto njegovog ubistva.

"Na današnji dan prije godinu dana, naš kolega, Audrius Šenavičius, bezumno je ubijen dok je vršio svoju dužnost na Kosovu. Danas odajemo poštu u znak sjećanja na Audriusov život. Njegova smrt bila je tragičan događaj za njegovu porodicu i za Misiju. Moje su misli upućene njegovoj supruzi i dvojici sinova koji su ostali bez supruga i oca. Izgubili smo dragocjenog člana našeg tima. Apelujem na sve koji imaju bilo kakve informacije koje bi mogle da budu od pomoći, da se jave", rekla je Joëlle Vachter.
Osoblje EULEX-a je minutom ćutanja odalo poštu Audriusu.
Audrius Šenavičius bio je carinik EULEX-a koji je u okviru svojih redovnih smjena radio na prelazima na sjeveru Kosova. Njegovo prvo zaposlenje u misiji bilo je u periodu između aprila 2010. i maja 2011. godine na mjestu carinskog službenika za carinske dažbine, a svoje drugo zaposlenje kao carinik započeo je avgusta 2012. godine. Prije zaposlenja u EULEX-u radio je kao Viši inspektor carine u Litvaniji.