Nakon prijetnje Artanu Haraqiji

Šef Misije OSCE-a na Kosovu, ambasador JJean-Claude Sćlumberger, i OSCE-ova predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović, izrazili su danas zabrinutost povodom bezbjednosti novinara i osudili posljednju u seriji prijetnji smrću Artanu Haraqiji, novinaru portala "Indeksonline".

"Apsolutno je neprihvatljivo da novinari budu izloženi stalnom pritisku i prijetnjama smrću. Pozivam organe za sprovođenje zakona da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da oni koji predstavljaju prijetnju ljudskim pravima i slobodama, kao i bezbjednosti novinara, budu privedeni pravdi", rekao je Jean-Claude Sćlumberger.

Haraqiji je prijećeno nakon učešća u emisiji "Rubikon" na televiziji KTV, prije dva dana gdje je glavna tema bila ima li na Kosovu prijetnji od radikalnog islama.

"Ovo je druga prijetnja upućena novinaru na Kosovu tokom ovog mjeseca. Sloboda medija i sloboda izražavanja su osnovna ljudska prava i moraju biti zaštićeni", istakla je Mijatović.

Misija OSCE-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unaprijedi ljudska prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbjednost.

Pored Haraqije prijetnje su ranije upućene i novinaru portala gazetaexpres ( www.gazetaexpress.com). I Duriqi je kao i Haraqija u svojim tekstovima pisao o opasnosti od radikalnog islama.