Sačekati odluku pravosudnih organa

Islamska zajednica (IZ) Kosova saopštila je da je sa zabrinutošću primila vijest o privođenju, a potom i hapšenju imama širom Kosova.

"IZ Kosova vjeruje u njihovu nevinost dok pravosudni organi ne dokažu suprotno", ističe se u saopštenju.  
"IZ Kosova svoj rad i aktivnosti zasniva na principima Islama, i prema tome vejrujemo da su i predavanja imama u našim džamijama u skladu sa tim duhom", dodaje se.
Oni navode da ne prejudiciraju da uhapšeni nisu krivi, ali dodaju da su protiv kampanje koja "satanizuje instituciju imama i džamije, a bez da o tome govori pravda".  
Islamska zajednica poziva  građane, a posebno vjernike, da u miru čekaju odluku pravosudnih organa.
Policija Kosova u srijedu je uhapsila 15 osoba pod sumnjom da su počinili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo. Većina uhapšenih su imami iz različitih dijelova Kosova.
Policijske vlasti su tom prilikom skrenule pažnju građanima Kosova na, kako se navodi, "rizik koji važi za svakog ko se bude odlučio da se pridruži sumnjivim organizacijama koje djeluju na teritoriji Sirije i Iraka".
"Jedan veliki broj ovih organizacija kao što su Al-Nusra i ISIS, proglašene su terorističkim organizacijama od međunarodnih mehanizama i kao takve se smatraju i od strane domaćih institucija", navodi se u saopštenju.
Policija je u avgustu uhapsila 40 osoba osumnjičenih za učešće u terorističkim grupama ISIS i Al-nusra.