Da li će doći do reprize sjednice od 17. jula

Kako će teći nastavak kontitutivne sjednice koja će se održati u četvrtak je pitanje koje ovih dana ne postavljaju samo političari i mediji, nego i široke javne mase. Dok se dani bliže, nervoza između suprotstavljenih tabora je u porastu, ali i očekivanja su velika.

Međunarodni diplomatski izvor je u izjavi za "GazetaBlic", pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su "nedavna zbivanja u Ustavnom sudu bila veoma nesretna i ona su učinila da pogotovo zemlje Quinte sagledaju svoju poziciju nakon ove sjednice".

Prema ovom izvoru, zapravo sjednica u četvrtak će biti repriza od 17. jula, samo što će ovaj put međunarodna zajednica biti ta koja će odlučiti - bilo preko Predsjednice bilo sami.

"Mi smo u stalnom kontaktu i razgovorima. Ako se ispostavi da će doći do reprize sjednice 17. jula, kada partija Hashima Thaçija ne izabere predsjednika, onda očekujemo od široke koalicije da razriješi Brovinu te da izabere Mustafu za predsjednika. Oni će se pozvati na tačku 127 presude Suda i biće u našim rukama, a pogotovo predsjednice da prizna ovaj izbor", rekao je ovaj izvor, dodavši da se Kosovu sužava prostor i vrijeme ističe.

"Izbori će biti najgora moguća opcija pošto nova vlada ima puno obaveza, stoga se trebaju uspostaviti institucije", rekao je ovaj izvor.

"Istovremeno, očekuje se da se do četvrtka intenziviraju napori PDK za dobijanje glasova na svaki način, inače oni znaju da će ostati u opoziciji", rekao je ovaj izvor.

Gazeta Blic