I dalje se ruši i gradi

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da je nezadovoljan odnosom prema historijskom centru Prizrena, nudeći pomoć EU kako bi se očuvala historija ovog grada.

U historijskom centru Prizrena kako i glasi postojeći zakon o ovom kompleksu, Žbogar je razgovarao sa predstavnicima civilnog društva, na temu kulturnog nasljeđa i primjene zakona o historijskom centru tog grada. 
Instuticionalna podrška je potrebna kako bi Savjet historijskog centra iz Prizrena mogao da obavlja svoj dio posla uz podršku Evropske unije.
"Dijelim zabrinutost civilnog društva o degradaciji tog historijskog centra, i dalje se gradi i dalje se ruši. Tako da smo razgovarali o tome kako bismo mi kao Evropska unija mogli da pomognemo ljudima ovdje u Prizrenu kojima je do toga da se restaurira, hrani ovaj historijski centar. Zaista nam je zajednički interes da se očuva što je historijski značajno u Prizrenu i na Kosovu", ističe Samuel Žbogar
Problem oko primjene zakona o historijskom centru u Prizrenu nastao je zbog nekoordinacije svih nadležnih institucija i Savjeta historijskog centra.
"Cilj sastanka je bio da razgovaramo o nedavnim dešavanjima u historijskom centru Prizrena u vezi sa problemima koje imamo, kao civilno društvo. Mi smo željeli da iskoristimo ovu priliku da izrazimo našu zabrinutost u vezi sa dešavanjima u ovom centru, ali u isto vrijeme je bila odlična prilika za diskusiju o eventualnim rješenjima i sastanku smo razgovarali o alternativnim rješenjima uz podršku kancelarije koju vodi gospodin Žbogar", rekao je Hajrula Çeku. 
Prizrencima bi bilo drago kada bi stare građevine nastavile da žive u njihovom gradu.
"Za nas je veoma važno jer je grad veoma star i treba da ga sačuvamo, jer ujedinjuje sve kulture”, kazao je Çeku.