Nema još uvijek zvanične informacije

Iz izvještaja koji govori da je u vazdušnom napadu u Iraku poginulo osam albanskih džihadista, od kojih je šest bilo sa Kosova, dovelo je do mobilizacije institucija u zemlji.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Selimi najavio je da oni čine sve napore kako bi osigurali informacije o ovom slučaju.

Informacija je pristigla da je u vazdušnom napadu u Iraku prije neki dan ubijeno 11 boraca islamske države (ISIS), od koji je osam Albanaca, šest sa Kosova, jedan iz Makedonije i i jedan iz Albanije.

Međutim, na osnovu informacija od početka sukoba u Siriji i iraku, izvještava se da je ubijeno ukupno 40 Albanaca. Ova situacija je aktivirala institucije Kosova da potvrde takve informacije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Selimi izjavio je za RTK da nemaju ništa zvanično vezano za ovu informaciju. On je dodao da su u kontaktu sa ambasadama prijateljskih zemalja i interesuju se o ovom slučaju pošto se radi o državljanima Kosova.

Kontaktirana od strane RTK, i iz Policije Kosova su također izjavili da nemaju službene informacije da je šest Albanaca sa Kosova izgubilo život u vazdušnom napadu.

Izvještaji donose podatke da od početka konflikta u Siriji između diktatorskog režima Bashara al-Assada i pobunjenika, na frontovima je umrlo više od 150 hiljada sirijskih vojnika, uključujući i dobrovoljce sa Balkana.

Među poginulim je i 40 žrtava, Albanaca iz Albanije, Kosova, Makedonije i Preševske doline.

U Siriji i Iraku se ne bore samo Albanci sa Balkana već i iz zapadnih zemalja, pa ih je tako iz Švicarske, na primjer, najmanje pet, navodi agencija i dodaje da prema podacima Konfederalne informativne službe (SRC) iz Berna u džihadu učestvuje oko 40 boraca iz Švicarske.

Portparol SRC-a Feliks Endrih je za "Preshevajone" izjavio da među 40 boraca iz Švicarske ima i osoba sa Balkana, te da je njihova starost od 20 do 40 godina.

Krivicu za ovako veliki odziv mladih sa Balkana, posebno Albanaca, ne treba, navodi se, svaljivati samo na njih već i na zemlje u kojima žive, jer ako se ima u vidu velika nezaposlenost i siromaštvo na Kosovu i u Albaniji onda nije čudo što mladima svakakve ideje padaju na pamet.

"Imam šestoro djece, borio sam se na Kosovu a moja zemlja mi nije obezbjedila ni posao niti bilo kakve prihode. Zato sam odlučio da idem u Siriju malo zbog Boga a malo zbog para", kaže jedan od dobrovoljaca koji se uputio na sirijski front.