"Nemojte se bojati. Ima još toga da se otkrije. Stoga dođite i ponesite svoj foto aparat sa sobom"; poruka je autora na kraju predgovora, kojim i sama "avantura" počinje.

Tako počinje šetnja kroz fotografije, sadržanih u albumu. Tačno 250 izabranih fotografija su ogledalo kulturne i prirodne baštine naše zemlje. Autor je album nazvao "Kosovo, mjesto za otkrivanje".

Korica albuma odražava "šaranje" kosovske mlade na dan vjenčanja - hiljadugodišnja tradicija koja se još uvijek čuva u Župi na obroncima Šar planine.

"Život na Kosovu", naslov je poglavlja, koji objedinjuje umijeće, filigransko, uz spremanje tradicionalne kuhinje, poznate felije, tradicionalna ishrana na soframa u Orahovcu, a završava tradicionalnom nošnjom regija na Kosovu i uputama kako se izrađuje poznata albanska kapa (plis ili keča).

Autor prevazilazi granice tradicionalnih kulturnih spomenika i prelazi na prirodne, te daje opise za neke od životinja i ptica koje su odlika različitih regija Kosova.

Album ima i mape, koje je sam autor realizovao. Ismail Gagica - koji je po struci geograf - nije ostavio neistraženog  mjesta. On je bio u svim dijelovima Kosova koje je uvrstio u albumu, koji se od nedavno nalazi u prodaji. Priština, Mitrovica, Peć, Đakovica, Prizren, Uroševac, Gnjilane, samo su neke od "stanica" gdje je stao. Kroz fotografije, govori o životu na Kosovu. Lokacije sa vrijednostima baštine, odjećom, muzičkim instrumentima, svečanostima i svadbenim veseljima su se okupile na jednom mjestu.

Realizacija "Kosovo, mjesto za otkrivanje", mu je oduzelo tačno četiri godine rada. Album je drugi takve vrste. Prije dvije godine Gagica je objavio "Kosovo - Moj album".

"Sličan je tematski, ali ovaj drugi album pruža više, i u drugom smo eliminisali nedostatke koji se nisu mogli izbjeći u prvom. Promijenio sam i naslov, a ima i mnogo novih slika", rekao je Gagica.