I u nastavi na bosanskom

Zvuci školskog zvona u ponedjeljak su označili početak nove školske 2014/2015. godine u osnovnim i srednjim školama na Kosovu, a u klupe je prvi put sjelo oko 27.000 đaka prvaka.

Broj prvaka se u odnosu na prošlu godinu smanjio za oko 2.000, čime se nastavlja višegodišnji trend smanjenja učenika na Kosovu.
Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova (MONT) saopštilo je da će ukupan broj učenika u preduniverzitetskoj nastavi na Kosovu ove godine biti viši od 408 hiljada, dok je prošle godine bilo 420 hiljada učenika. Po planu i programu Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije nastava se odvija na albanskom, bosanskom i turskom jeziku.
Kada je riječ o nastavi na bosanskom jeziku, nastava je u ponedjeljak počela u svim školama u opštinama u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku. S obzirom da je sam početak školske godine, još uvijek nisu prikupljeni svi podaci sa terena po pitanju broja upisanih prvaka na nivou Kosova.
Kada je riječ o prizrenskom regionu, prema dosadašnjim prikupljenim podacima primjetan je manji broj upisanih učenika, kazao je u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, Hajrula Birdaini, inspektor za obrazovanje manjinskih zajednica pri Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova za region Prizrena.
“U osnovnim školama upis je po navici još uvijek u toku, i dalje je u toku prikupljanje podataka sa terena, otvaraju se i neka nova odjeljenja, tako da trenutno nemamo tačne informacije po pitanju broja upisanih učenika u prvi razred, ali mogu konstatovati da je broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku u padu, zbog migracije koja je prisutna na Kosovu”, kaže Birdaini.
Kada je riječ o udžbenicima, Birdaini kaže da je prošle nedjelje pristigao prvi kontigent sa udžbenicima ali u nastavi na bosanskom nisu kompletirani svi udžbenici te i dalje ostaje problem sa udžbenicima iz nacionalne grupe predmeta, također problem je i dalje prisutan i u srednjim školama gdje i dalje nema udžbenika:
“Za nastavu na bosanskom je stiglo par udžbenika uz obećanje da će biti kompletirani u toku nedjelje. Znam da je stigla Početnica i nekoliko pomoćnih udžbenika. Problem udžbenika je uglavnom kod nacionalne grupe predmeta kao što su to predmeti: historija, bosanski jezik, likovna umjetnost te muzička kultura, jer nema autora za te udžbenike. Dok se ostali udžbenici prevode i tu nemamo problema. Veći je problem sa srednjim školama jer smo do prošle godine imali svega udžbenik-dva, a ostali se trebaju prevoditi. Međutim, problem je u finansiranju, s obzirom da se radi o manjem broju učenika, manjem tiražu udžbenika pa je stoga i štampanje skuplje. Ali, nadam se da će se i taj problem u buduće riješiti”, istakao je Birdaini.
Što se tiče zastupljenosti kvalifikovanog kadra, Birdaini kaže da je uglavnom nastava pokrivena kvalifikovanim kadrom, a tamo gdje to nije slučaj, u toku su intervjui za prijem novog kadra tako da će, kako kaže, i to pitanje biti riješeno.
Ono što se može istaći kao novina za ovu školsku godinu je to što će se u 100 škola širom Kosova nastava odvijati na osnovu novog  Kurikuluma, a među tim školama su i škole u kojima se izvodi i nastava na bosanskom i to:
“Srednja ekonomska i gimnazija u Prizrenu i osnovna škola Avdyl Frasseri, zatim gimnazija u Dragašu i osnovna škola u Kruševu su obuhvaćene novim Kurikulumom i one će raditi sa pilot-projektom po novom Kurikulumu. Prošle godine je svega deset škola na nivou Kosova bilo obuhvaćeno novim Kurikulumom, dok je ove godine obuhvaćeno 100 škola a da bi se on primjenio i u preostalim školama nastavnici prethodno trebaju pohađati treninge za novi Kurikulum”, zaključuje Hajrula Birdaini, inspektor za obrazovanje manjinskih zajednica”.
U osnovnoj školi “7. septembar” u Vitomirici kod Peći, do sada je upisano 25 novih učenika ali nadležni iz te škole se nadaju da će taj broj biti i veći jer je upis i dalje u toku. S toga, kada je riječ o pećkom regionu u toj školi je najveći broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku.
Direktorica škole, Draga Babačić, u izjavi za program na Bosanskom jeziku kaže da su obavljene sve neophodne pripreme te da je izvršeno i renoviranje jednog dijela školske zgrade, ali su potrebna dalja ulaganja.
“I dalje imamo problema sa jednim dijelom školske zgrade koji je veoma star, jer je građen davne 1936.godine. Dobili smo obećanje od predsjednika opštine da će u 2015.godini ovaj dio školske zgrade biti prioritet, čime ćemo riješiti i taj problem”, ističe direktorica osnovne škole “7. septembar” u Vitomirici, Draga Babačić.
A u nešto sjevernijem gradu, Mitrovici, nastava na bosanskom jeziku se odvija u dvije škole: u osnonoj skoli “Bedri Djina” i u srednjoj, gimnaziji “Frank Bardhi”. U ovom gradu prisutan je manji broj učenika u nastavi na bosankom jeziku pa je ove godine u prvi razred upisano svega četiri učenika.
Učiteljica koja će sa njima raditi u narednih pet godina, Jasmina Nikšić–Avdyli, izražava nadu da će školska godina biti uspješna.
“Došli su nam đaci-prvaci,dobili su potreban materijal, onaj sa kojima do sada raspolažemo, s tim da je najveća “kriza” što nemamo udžbenik Put u slovograd, koji nam je potreban na samom početku. Počeli smo da radimo po novom Kurikulumu, nadam se da ćemo imati u tome uspjeha, jer smo se pripremali putem raznih seminara, kazala je učiteljica Nikšić-Avdyli.
Semih, Almina, Ajla i Senad, četiri đaka-prvaka, koji su bezbrižno slikali u bloku svoje doživljaje tokom ljeta, daju nadu da će naredne godine u nastavi na bosanskom biti upisan veći broj novih učenika.