Istraga protiv političara i moćnih kompanija

Glavni tužilac Sylë Hoxhaj, najavio je uvođenje mehanizma koji se odnose na izbor i ciljanje najtežih slučajeva u Državnom tužilaštvu, pogotovo privrednih slučajeva.

Ovim mehanizmom, Sylë Hoxhaj je rekao da će se istražiti poznati političari i moćne privredne kompanija. Hoxhaj je rekao da će se funkcioniranje ovog mehanizma temeljiti na strateškom planu za međuinstitucionalnu saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije između državnog tužioca i agencije za provođenje zakona na Kosovu.

"Cilj standardnog operativnog postupka je spriječiti, otkriti, istražiti i procesuirati najteža krivična djela kroz skladnu koordinaciju djelovanja od strane nadležnih organa. Ključni ljudi koji će osigurati provedbu ovog mehanizma su tužilac Shqipdon Fazliu, nacionalni koordinator za suzbijanje privrednog kriminala, i tužilac Elez Blakaj, koji predstavlja kancelariju glavnog državnog tužioca. Od trenutka kada smo formirali ovu ekipu koja će evidentirati ovih najtežih slučajeva 50, ali svakako u tim slučajevima će biti i 'velikih riba'. Naš fokus sada je na ovoj brojci, ali ćemo to vidjeti tokom rada i aktivnosti", rekao je Hoxhaj.

Tužilac, Shqipdon Fazliu govoreći o ovom mehanizmu, kazao je da je on uzet iz najbolje prakse zemalja EU, iz Vodiča EU za liberalizaciju viza i iz jednog dokumenta nacionalne strategije za borbu protiv terorizma i privrednog kriminala.

"Ova kompanije je osnovana na temelju slučaja 'HIB Petrol' i povodom ovog slučaja naglašavamo da činjenica uspostavljanja tog mehanizma ni u jednom slučaju ne prejudicira konačan tok istrage. Tabela sa 50 slučajeva koji će od sada biti prebačeni u jednu databazu i gdje će biti uključena i osoba delegirana od strane glavnog državnog tužioca, gdje se radi o Elezu Blakaju, sadrže slučajeve gdje su uključene i poznate političke figure, ali i moćne kompanije", rekao je Fazliu.

Elez Blakaj, predstavnik imenovan od strane v.d. Državnog tužioca za istragu krivičnih djela, najavio je osnivanje, po prvi put, istražne ekipe na Kosovu na osnovu strateškog dokumenta koji je uzet iz najbolje prakse zemalja EU, iz Vodiča EU za liberalizaciju viznog režima.

Operacionalizacija ovog mehanizma se temelji na Strateškom planu za međuagencijske saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije između državnog tužioca i agencija za provedbu zakona na Kosovu i standardnih, operativnih procedura za odabir teških krivičnih slučajeva i međuagencijske saradnje.