Opozicija dala rok PDK da sazove sjednicu

Ustavni sud odlučio je da proglasi nevažećim izbor kandidata postizborne koalicije za predsjednika Skupštine Kosova.

Prvi dan nove školske godine na Kosovu počeo je obećanjima aktuelnog premijera Hashima Thaçija da će svim nastavnicima povećati plate za 25 posto, međutim još se ne zna hoće li Thaçi moći da formira vladu.

Otvaranje škole, čija je izgradnja koštala blizu dva miliona eura, bilo je danas na rasporedu aktualnog premijera.

Atmosfera, a i obećanja, podsjećaju na vanredne parlamentarne izbore, održane u junu ove godine.     

"Narednih dana pozvaćemo poslanike na konstituisanje Skupštine Kosova, a nakon toga formiraćemo i novu vladu. Budite ubijeđeni da ćemo odmah nakon toga početi sprovoditi i našu novu misiju, tako da će od 1. januara naredne godine svi nastavnici, svih profila, dobiti plate povećane za 25 posto. Očekujem od svih političkih partija da poštuju odluku Ustavnog suda u vezi sa formiranjem budućih kosovskih institucija", rekao je tom prilikom Thaçi.

Predstavnici stranaka koje su formirale koaliciju nakon izbora, dali su rok Demokratskoj partiji Kosova da do kraja sedmice pozove na nastavak konstitutivne sjednice. U protivnom, kažu da će to uraditi sami.

Odlučio Ustavni sud

"Naša koalicija i naši politički partneri neće komunicirati, niti se dogovarati sa Demokratskom partijom Hashima Thaçija o formiranju novih institucija. Sačekaćemo da oni pokušaju izabrati predsjednika Skupštine, ali već znamo da za to nemaju dovoljno glasova poslanika. Pokušavamo da nađemo rješenje u Skupštini", najavljuje Ramush Haradinaj, kandidat za premijera Kosova postizbornog bloka.

Ustavni sud odlučio je da proglasi nevažećim izbor kandidata postizborne koalicije, Ise Mustafe za predsjednika Skupštine, te dao ekskluzivno pravo PDK-u, kao stranci koja je pobijedila na izborima da predloži svog kandidata.

"Niko neće moći da ugrožava ustavni poredak Kosova. Niko neće moći da promijeni volju građana, koju su izrazili na izborima 8. juna. Vjerujem da ćemo narednih dana naći snagu i dobru volju da formiramo stabilne i efikasne institucije", očekuje Thaçi.

Prije nastavka konstitutivne sjednice, političke stranke bi trebale postignuti sporazum, ali za sada nema pomaka.

Ako se politička kriza nastavi, novi izbori na Kosovu možda će biti jedina opcija.