Dobro je da se sretnu Thaçi i Kurti

Član predsjedništva Demokratske partije Kosova (PDK) Xhavit Haliti smatra da bi mogla da funkcioniše kosovska vlada, koju bi činile PDK i Samoopredjeljenje.

"Albin Kurti nije veći patriota od Hashima Thaçija, njih dvojica su sarađivali nekada, u vrijeme OVK", rekao je Haliti, navodeći da bi bilo dobro da se njih dvojica sretnu i razgovaraju.

Pregovori za formiranje vlade sa Samoopredjeljenjem nisu isključeni, ukoliko ne uspije saradnja sa koalicionim blokom, precizirao je Haliti za TV Klan Kosova.

Haliti je izrazio želju da neko preduzme inicijativu kako bi se deblokirao "politički čvor" na Kosovu.

Prema njegovom mišljenju, inicijativu može da preduzme i predsjednica Kosova i da pozove sve političke partije na razgovor kako bi se razmrsio taj čvor.

"To bi bilo poželjno", rekao je Haliti, zamolivši da "neko" već preduzme inicijativu i da razgovaraju bilo kao političke partije, bilo kao parlamentarne grupe.

Govoreći o odluci Ustavnog suda Haliti je rekao da se nadao da će odluka tog suda da otvori put deblokiranju političke situacije, ali da se umjesto toga dogodilo stanje "političkog grča".

Haliti je dodao i da ne vidi nikakav problem u tome da PDK bude dobrovoljno u opoziciji, jer će tako, prema njegovom mišljenju, dodatno ojačati i "voditi glavnu riječ na Kosovu".