Zbog nedostatka dijagnostičkog materijala

Odjeljenje Invazivne kardiologijie na Kliničko-univerzitetskom centru Kosova u Prištini ne radi već dvije nedjelje zbog nedostatka dijagnostičkih materijala.

Dijagnostički materijal koji služi za realizaciju koronarografije za pacijente koji imaju problema sa srcem, nedostaje na odjeljenju kardiologije na Kliničko univerzitetskom centru Kosova.

Kardiolog Tefik Bekteshi govori o preprekama koje uzrokuju nestašicu potrebnog materijala za dijagnozu pacijenta.

"U ovom trenutku na Invazivnoj kardiologiji se ne radi već dvije nedjelje zbog nedostatka dijagnostičkih materijala. Nešto je pristiglo, ali se čeka drugi dio materijala kao što su sterilne obloge bez kojih je nemoguće da se radi i drugi propratni materijal", rekao je on.

Osim nedostatka dijagnostičkih materijala na Invazivnoj kardiologiji ima i druge nedostataka koji služe za liječenje pacijenata, objašnjava dalje dr. Bekteshi.

Glasnogovornica Kliničko univerzitetskog centru Kosova Mirlinda Quqalla u izjavi za radio Kosova kaže da je Centralna apoteka opskrbila odjeljenje Invazivne kardiologije jednim dijelom dijagnostičkog materijala, ali da je važno napomenuti da je odluka Vlade o smanjenju budžeta uticala i na sektor opskrbe lijekovima i potrošnim materijalom koji su veoma bitni za dijagnozu.

RTK