Politički zastoj utiče na priznanja

Ministar vanjskih poslova, Enver Hoxhaj je prošlog mjeseca obećao da će Kosovo u narednih nekoliko dana biti priznato još od najmanje dvije države. Ali ovo njegovo obećanje je ostalo samo na riječima. Dužnosnici ministarstva vanjskih poslova insistiraju da su dvije države već priznale Kosovo. Međutim, njihovo ozvaničenje će doći kada se budu okončale određene interne procedure.

"Dvije zemlje su već donijele odluku i uskoro će je objaviti, samo da završe neke interne procedure donošenja odluka", rekao je službenik unutar ministarstva vanjskih poslova za list "Tribuna", koji je želio da mu se ne spominje ime.

Kosovo je u toku ove godine uspjelo da ubjedi samo četiri zemlje da priznaju njegovu nezavisnost, proglašenu prije šest godina. Tonga, Lesoto, Togo i Solomonska Ostrva su države koje su ove godine priznale nezavisnost Kosova.

Ova priznanja su dovela do broja 108, zemalja koje su priznale nezavisnost naše zemlje. Poznavaoci političkih pitanja procjenjuju da je politički zastoj u zemlji uticao na stagnaciju priznanja. Prema njihovim riječima, ukoliko se zastoj nastavi, onda Kosovo ugrožava i svoj put ka evropskim integracijama.

/Tribuna/