Trend porasta se nastavlja

Trend porasta broja korisnika kredita u bankama na Kosovu se nastavlja. Ekonomska kriza, ne samo na Kosovu, već i u regionu, mala kupovna moć, razlozi su zbog kojih se veliki broj ljudi odlučuje na zaduživanje kod banaka, kako bi pokrili troškove domaćinstva.

Prema podacima Udruženja bankara Kosova, u prvih šest mjeseci tekuće godine, isplaćeno je oko 512 miliona eura kredita, dok je u istom periodu prošle godine ta suma iznosila oko 367 miliona eura. Ekonomisti potvrđuju fenomen sve većeg zaduživanja građana, ali takođe upozoravaju na visoke kamatne stope, iako su posljednjih godina u opadanju, prenosi RTK2.

"Smanjenja potražnje pojedinaca ili porodica za kreditima se mogu identifikovati putem nekoliko faktora. Jedan od njih je mogućnost većih prihoda građana, to znači da je kod osoba ili porodica koje imaju veću mjesečnu zaradu, potreba za uzimanjem kredita manja. Još jedan faktor je veći, ekonomski razvoj Kosova, koji građanima na indirektan način omogućava veće prihode, što bi uslovilo manji broj korisnika bankarskih kredita", rekao je banker Flamur Keqa.

Bankari potvrđuju da su potrošački krediti najpopularniji, i da se iz godine u godinu povećava broj korisnika. Procedura za dobijanje kredita nije komplikovana, dok je za dobijanje hipotekarnog kredita postupak složeniji.

Međutim, šta se dešava ukoliko se dug prema banci ne izmiruje redovno?

"Ukoliko klijent ne uspije da izmiri dug prema banci, do onog datuma koji je predviđen ugovorom, banka će pomoći da klijent pronađe rješenje kao što je restrukturiranje kredita, smanjenje rata, grejs perioda, ili drugih mehanizama. Ukoliko iscrpimo sve mogućnosti za povratak duga, banka u tom slučaju pokušava da dug naplati putem sudskog procesa, ili kako je regulisano po novom zakonu, preko privatnih agencija za jemstvo. Mi pokušavamo da izbjegnemo ovakvu proceduru, jer klijenta smatramo partnerom, u dobrim i lošim vremenima, pokušavamo da pronađemo pravo rješenje za njih", naveo je Keqa.

On savjetuje građane da se prije podizanja kredita dobro konsultuju, sa svojom porodicom i zaposlenima u bankama.

Takođe je u njihovom interesu da istraže bankarsko tržište, kakva je ponuda banaka, koje su cijene proizvoda i usluga banaka, da bi uporedili povoljnosti koje banke nude.

"Savjetujem građanima da naprave preliminarnu procjenu mogućnost vraćanja kredita. Jer ukoliko uzimaju veće kredite, a nemaju dovoljno finansijskih sredstava za povraćaj, upašće u velike finansijske poteškoće, koje će pogoršati njihov život i živote njihovih porodica", savjetuje Keqa.