Čišćenje terena još deset godina

Od kraja rata na Kosovu, kao posljedica eksplozije mine poginulo oko 116 ljudi, a ranjeno je 458. Ipak potrebno je još najmanje 10 godina kako bi se cijela teritorija očistila od mina.

Jedinice Kosovskih snaga sigurnosti, do sada su uspjele očistiti više od 48 miliona kvadratnih metara zemljišta od različitih ekslozivnih naprava postavljenih od strane srpske vojske tokom rata. Za to vrijeme je pronađeno i uništeno 86.000 raznih minsko-eksplozivnih naprava.  
Šef Koordinacionog centra za uklanjanje mina, Ahmet Sallova rekao je za KosovaPress da još uvijek ima područja koja su pogođena minsko-eksplozivnim napravama.

Sallova je naglasio da je posao razminiranja težak posao i uzima puno vremena, gdje za jedan kvadratni metar treba čistiti svaki centimetar. Prema njegovim riječima, radi raščišćavanja zemlje od mina potrebno je najmanje još deset godina.

Trenutno jedinice Kosovskih snaga sigurnosti (KSS) rade u nekim dijelovima Kosova, Uroševcu, Lužnici, Gorancu i Vakafcu. Od početka ove operacije u ovom mjestu, prema riječima Sallove uspjeli su da očiste preko jedan milion kvadratnih metara, a uništeno je više od 1.952 različitih eksplozivnih naprava.

Jedinice Kosovskih snaga sigurnosti imaju dvije jedinice za intervencije tokom 24 sata. Sallova je naglasio da kada ljudi naiđu na neku eksplozivnu napravu, oni obavijeste policiju, a policija obavijesti Kosovske snage sigurnosti, a kao rezultat ovoga do sada je bilo 1.344 takvih poziva, u kojima su jedinice KSS-a eliminirale 2.166 eksplozivnih naprava koje su prijavljene od strane građana.

Minirana područja od strane srpskih snaga u ratu uglavnom su oko graničnih prijelaza na zapadu, jugu i istoku Kosova.

Prije nekoliko dana je od kasetne mine poginuo 21-godišnji mladić iz Istoka.