Formiraju se nove institucije Kosova

Vanrednih izbora na Kosovu neće biti, odlučio je Ustavni sud Kosova, koji je istom odlukom Demokratskoj partiji Kosova Hashima Thaçija kao najvećoj parlamentarnoj grupi, dao mogućnost da predloži kandidata za predsjednika Skupštine Kosova.

Time je Ustavni sud objelodanio kompletnu odluku u vezi s procedurom konstituisanja skupštine, jer je prethodno objavljena nepotpuna odluka izazvala nedoumice uz pogledu raspleta parlamentarne krize.

Kako se navodi u saopštenju, odlukom da ne može biti vanrednih izbora Ustavni sud je odredio i da svi poslanici Skupštine Kosova moraju biti prisutni tokom biranja predsjednika skupštine.

U prvim reakcijama na odluku Ustavnog suda, koji je "prelomio" da neće biti vanrednih izbora na Kosovu, analitičari ocjenjuju da su za koalicioni blok LDK-AAK-Inicijativa sada jedina nada članovi 126 i 127 te odluke koji im daje pravo da kao najveća poslanička grupa predlože predsjednika parlamenta, ali tek nakon što on i njegovi potpredsjednici budu izabrani.

Koalicioni blok, pozdravljajući odluku suda da nema vanrednih izbora, saopštio je da im je tom odlukom, posebno u članovima 126 i 127, otvorena mogućnost da formiraju nove institucije Kosova, prenose elektronski mediji.

Koalicioni blok će, navode u saopštenju, zajedno sa partnerima nastaviti da finalizuje izgradnju novih institucija Kosova u skladu sa voljom poslanika koje su birali građani ali prije svega u interesu tih građana.

Predsjednik PDK i premijer vlade u tehničkom mandatu Hashim Thaçi je na svojoj Facebook stranici napisao:

"Sada da radimo zajedno da bismo sprovodili rezultat nacionalnih izbora od 8 juna. PDK kao pobjednik ovih izbora sarađivaće sa svim političkih faktorima. Danas je trenutak da se svaki lider i svaka partija izdignu iznad uskih stranačkih interesa i da rade za interes države i društva".

I dok Thaçi konstatuje da je odluka Ustavnog suda praktično objasnila kako treba da teče izgradnja institucija u skladu sa zakonom i ustavom Kosova, poslanik Samoopredjelenja Ilir Deda na svom je Facebook profilu ocjenio je da Ustavni sud nije ništa razjasnio, te da je sada konfuzija totalna.

Konfuziju je, naime, započeo Ustavni sud time što je u startu objavio djelimičnu odluku o daljim koracima u konstituisanju skupštine, a istovremeno poništio izbor kandidata koalicije LDK-AAK-Inicijativa Ise Mustafe za predsjednika parlamenta.

Mediji ukazuju na jednu posebno spornu tačku odluke suda, a to je praktično poziv poslanicima da oni sami nađu način da biraju predsjednika skupštine i potpredsjednike.

"Pravo i zadatak svih poslanika je da nađu način da biraju predsjednika i potpredsjednike skupštine u skladu sa Ustavom Kosova a u vezi sa pravilnikom o radu skupštine i da čine funkcionalbim skupštinu Kosova", piše u odluci Ustavnog suda, a prenose mediji.

Objaljivanjem kompletne odluke Ustavni sud je stavio tačku na mogućnost vanrednih izbora, a Demokratskoj partiji Kosova Hashima Thaçijaa dao pravo da predloži predsjednika parlamenta.

Koalicionom bloku koji čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost i Inicijativa za Kosovo tako je ostala jedino mogućnost da svog kandidata predlože, ali tek nakon što skupština izabere predsjedavajućeg.

Inače, kandidat koalicije Isa Mustafa, čiji je izbor Ustavni sud proglasio neustavnim, dobio je 65 glasova, dok je kandidat PDK Agim Aliju imao 44, zbog čega je međunarodni sudija i član Ustavnog suda Kosova Robert Karalon izjavio da je njegov izbor bio sasvim regularan.