Sud prihvatio zahtjev PDK

Ustavni sud Kosova ocjenio je neustavnim izbor Ise Mustafe za predsjednika Skupštine Kosova i cio slučaj vratio na početak, stoji na sajtu ove institucije...

Sud je proglasio neustavnim postupak izbora predsjedavajućeg Skupštine kada je donio odluku o održavanju konstitutivne sjednice 17. jula 2014. godine jer nije bilo kvoruma.

Takođe, kao neustavan je ocjenjen i postupak prijedloga predsjednika Skupštine od strane koalicije LDK, AAK i Inicijative za Kosovo jer ga nije predložila stranka koja je osvojila najveći broj glasova, a to je PDK.

Na kraju, Ustavni sud proglašava neustavnom konstitutivnu sjednicu jer nije bila završena nakon izbora predsjednika i potpredsjednika čime je povrijeđen član 67 (2) u vezi sa članom 64(1) Ustava i Poglavlje III Poslovnika koji sprovodi ove članove.

Prenosimo cio tekst odluke sa web sajta Ustavnog suda.

Obavještenje za medije
22. avgust 2014.

U četvrtak, 21. avgusta 2014. godine, Ustavni sud Republike Kosovo je vijećao i glasao o slučaju KO119/14, koji se odnosi na ocjenu ustavnosti Odluke br. 05-V-001, izglasane od strane 83 poslanika Skupštine Republike Kosovo, o izboru predsjednika Skupštine Republike Kosovo, od 17. jula 2014. godine.

Zahtjev je podnijet Sudu 18. jula 2014. god. od strane Xhavita Halitija i 29 drugih poslanika Skupštine Republike Kosovo.

Ustavni sud je odlučio sljedeće:

"I.    Jednoglasno, DA PROGLASI zahtjev prihvatljivim;

II.    Većinom glasova, DA UTVRDI da:

a.    Sastanak i postupak koji je slijeđen nakon odlaganja konstitutivne sjednice, 17. jula 2014. god., od strane predsjedavajućeg zbog nedostatka kvoruma povrijedio je član 67 (2) u vezi sa članom 64 (1) Ustava i Poglavlje III, Poslovnika koje  sprovodi ove članove;

b.    Odluka br. 05-V-001 od 17. jula 2014. godine je neustavna kako zbog postupka koji je slijeđen tako i zbog sadržaja, jer nije bila najveća parlamentarna grupa ta koja je predložila predsjednika Skupštine i, prema tome, je nevažeća;

c.    Konstitutivna sjednica Skupštine, koja je počela 17. jula 2014. godine, nije bila završena, time što nije izabran predsjednik i potpredsjednici Skupštine. Prema tome, Skupština mora da završi konstitutivnu sjednicu, birajući predsjednika i potpredsjednika u skladu sa članom 67(2) u vezi sa članom 64 (1) Ustava i Poglavlje III Poslovnika koje sprovodi ove članove i u skladu sa ovom Presudom;"

Cio tekst Presude biće dostavljen stranama, objavljen na web-stranici Suda i u Službenom listu u dogledno vrijeme.