Novac išao u razne svrhe

Više od 25 miliona eura ušlo je na Kosovo iz arapskih zemalja tokom prošle godine i u prvih šest mjeseci ove. Tokom 2012. godini stiglo je više od 30 miliona eura, piše dnevnik "Zëri".

Na osnovu podataka do kojih je dnevnik došao u Centralnoj Banci Kosova (CBK) vidi se da je tokom prošle godine iz arapskih zemalja uslo 17 miliona i 276 hiljada eura, a samo u prvi šest mjeseci ove godine pristiglo još osam miliona eura.

Zvaničnik za protokol i komunikacije u CBK Ardita Begu je rekla da je taj novac stigao na Kosovu u različitim formama kao što su roba, usluge, plate, donacije i direktne strane investicije. Ona je potvrdila da je novac stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahrejna, Alzira, Egipata, Kuvajta, Katara, Libana, Libije, Tunisa, Saudijske Arabije.

Međutim CBK nije dala objašnjene niti detalje gdje je taj novac završio.

Na osnovu izvještaja finansijske intelegent jedinice "Tipologija pranja novca i finansiranje terorizma u Republici Kosovo" se vidi da novac koji je stigao iz arapskih zemalja, a uglavnom služio za finansiranje nevladinih organizacija na Kosovu, a koje su imale veze sa raznim terorističkim organizacijama u zemljama bliskog istoka, navodi "Zëri".

U izvještaju koji je obezbjedio "Zëri" kaže se da jedna NVO sa sjedištem na Kosovu stalno primala fondove od jedne druge organizacije sa Bliskog Istoka. Prema Jedinici koja prati pranje novca i finansiranje terorizma na Kosovu vidi se da postoji sumnja da su ulazni transferi tog novca došli iz jedne zemlje Bliskog Istoka, za koju se sumnjalo da se nalazi na listi UN i koja je osumnjičena da ima veze sa Al-kaidom i talibanima.

"Analizirajuci bankarske transakcije nevladine organizacije sa sjedištem na Kosovu, posebno keš novca, došlo se do osnovane sumnje o vezi sa nekoliko organizacija i ostalih kompanija na Kosovu. Na osnovu toga Jedinica sumnja da su veze tih subjekata bile ne samo komercijalne priorode nego i nezakoniih aktivnosti", kaže se u izvještaju.

Imam u Peći Zuhdi Hajzeri je rekao da novac iz arapskog svijeta dolaze preko raznih udruženja i humanitranih organizacija. Po njemu taj novac se troši za razne brošure, knjige, snimanje predavanja, organizovanje raznih kampinga po hotelima u raznim zonama Kosova, simpozijume, konferencije i za teologe sa vehabijskim idejama kao i za razne treninge u raznim zonama Kosova".