Nuredin Ibishi, stručnjak za bezbjednost

Dok na Kosovu vrvi od stranih agenata, uključujući i agente iz Srbije, Kosovska obavještajna agencija (KOA) vjeruje da ima svoje agente i u Srbiji.

U međuvremenu, ubistvo agenta  Kosovske obavještajne agencije u Siriji, bez obzira koliko bolno ovo bilo, moramo shvatiti da je Kosovska obavještajna agencija proširila svoje aktivnosti izvan granica Kosova.

Ali, da li bi Kosovo trebalo imati svoje agente u Beogradu, odnosno cijeloj Srbiji.

Na pitanje lista "Botapress", Nuredin Ibishi, stručnjak za bezbjednost, kaže da je interesu Kosova imati informacije iz Beograda zbog stava ove zemlja prema Kosovu.

On nije potvrdio da li zaista Kosovska obavještajna agencija ima svoje doušnike u Srbiji, ali je nazvao potrebnom ovu uslugu za zemlju.

"Ne mogu nagađati da li ili nema agenata Kosovske obavještajne agencije u Beogradu, ali bilo kako, bilo kakva obavještajna i kontraobavještajna usluga unutar njihovih struktura je naravno u interesu svake države. U ovom slučaju interes Kosova je i Srbija koja još uvijek ima neprijateljski stav prema Kosovu i normalno je da dio interesa Kosovske obavještajne agencije bude i ova zemlja", rekao je Ibishi za "Botapress".

"Mislim da je u interesu Kosovske obavještajne agencije da ima invormacije i izvore iz Srbije. Zbog neprijateljskog stava Srbije prema Kosovu i njihovih teritorijalnih i političkih pretenzija, smatram da je u interesu Kosovske obavještajne agencijeda posjeduje informacije. Stoga smatrama da Kosovska obavještajna agencija treba imati svoje uslugu zbog informacija iz Srbije", rekao je Ibishi.