Moja partija (PDK) nema većinu

Ministar unutrašnjih poslava kosovske vlade u ostavci Bajram Rexhepi izjavio je da njegova partija nema mogućnosti da formira vladu jer nema većinu u skupštini Kosova, prenosi portal "Express".

"Ako koalicioni blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo zajedno sa manjinama i Listom Srpska formiraju vladu onda će tu vladu da ruše za dvije nedjelje jer će se ta vlada suočiti sa dnevnim, neprihvatljivim zahtjevima Liste Srpska koji su dirigovani iz Beograda", smatra Rexhepi.

Prema njegovim riječima, on ne želi da se bavim prognozama i dodaje da, ako se formira vlada od koalicionog bloka bez Samoopredjeljenja tu vladu može da ruše kada kod žele.

"Rušiš je za dvije nedelje. Da se oslanjamo na glasove Liste Srpska je nemoguće jer će ta lista imati svakodnevno neprihvatljive zahtjeve i time će biti veoma lako da se ruši ta vlada", rekao je ministar u intervjuu za portal "Express".

Govoreći o mogućnosti da PDK bude dio vlade, iako niko ne želi da bude s njom, Rexhepi je kazao da je najbolje da vladu formiraju koalicije PDK i LDK jer zajedno imaju 67 poslanika, plus zajednice sa 20 poslanika.

"Onda bi imali solidnu većinu i time ne bi dali mogućnost Srpskoj Listi da postavlja uslove", smatra on.

Po njemu, to je ipak nemoguće, jer je koalicioni blok LDK-AAK-IK čvrsto rješio da ostane zajedno.

Rexhepi je zaključio da je možda "zdravo politički" da PDK bude u opoziciji i čeka naredne izbore.