Ne treba prihvatiti zahtjev PDK-a

Sud neopravdano kasni u vezi odluke o legalnosti izbora predsjednika Skupštine koristeći krajnji rok za odluku kako bi se omogućilo Thaçiju i njegovim ljudima da izvrše pritisak na poslanike da formiraju Vladu, izjavila za RTK2 Albulena Haxhiu iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Haxhiu ističe da se Samoopredjeljenje nekoliko puta obratilo Ustavnom sudu sa različitim zahtjevima oko ocjene ustavnosti, ali je, prema njenim riječima, ovo tijelo nerijetko postupalo u suprotnosti sa Ustavom Kosova i interesima zemlje i građana.

"Ne prejudiciram sljedeću odluku Ustavnog suda, međutim mislim da je krajnje vrijeme da odluči u skladu sa Ustavom zemlje i voljom građana. Smatram da je neophodno da se Ustavni sud ponaša u skladu sa voljom građana", naglašava Haxhiu.

Ona upozorava da nedonošenja odluke od Ustavnog suda ima za posljedicu institucionalnu krizu zbog čega je onemogućen normalan život građana.

"Kao posljedica toga što Ustavni sud još uvijek nije donio odluku po zahtjevu Demokratske partije Kosova, institucije su trenutno u političkoj krizi i onemogućen je život građana, jer odluke koje se donose u Skupštini, zakoni koji se tamo usvajaju direktno utiču na živote građana."

Haxhiu podsjeća da je Samoopredjeljenje pozvalo Ustavni sud da u najkraćem mogućem roku donese odluku u cilju funkcionisanja institucija i Skupštine.

"Sud neopravdano kasni u vezi odluke o legalnosti izbora predsjednika Skupštine, koristeći krajnji rok za odluku kako bi se omogućilo Thaçiju i njegovim ljudima da izvrše pritisak na poslanike da formiraju Vladu. To je nepravda."

Prema odluci Ustavnog suda mandat pripada dosadašnjem premijeru Hashimu Thaçiju, ali ako on ne može da formira Vladu tada ostaje pravo da predsjednica Kosova promjeni mandatara.

Haxhiu kaže da Samoopredjeljenje pregovara o eventualnom ulasku u novu vladu, ali samo pod uslovom da se potpiše sporazum na kome ovaj pokret insistira od samo početka postizbornih pregovora.

"Mi ne znamo šta će se desiti do tada. Jasno je da odlazeći premijer ne može formirati Vladu, jer nema glasove. Očekujemo da predsjednica za sljedećeg mandatara imenuje kandidata iz redova koalicije LDK-AAK-Inicijative za Kosovo. Mi pregovaramo i očekujemo da budemo dio Vlade. Očekujemo da se potpiše sporazum o kome smo pregovarali. Ukoliko sporazum ne bude potpisan, mi nećemo biti dio vlasti", rekla je Haxhiu.

Haxhiu smatra da je, ako se ovakva situacija nastavi, bolje ići na nove izbore nego imati 'inkluzivnu Vladu koja će raditi potpuno u suprotnosti sa interesima zemlje'", nastavljajući dalju sveopštu degradaciju Kosova.

Ona je takođe negirala mogućnost da Samoopredjeljenje u slučaju novih izbora uđe u neku predizbornu koaliciju.