Riješiti političku blokadu

Demokratska partija Kosova (PDK), Hashima Thaçija saopštila da bi se politička blokada mogla riješiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".

U saopštenju PDK, se kaže da vlada koja ne bi imala 80 poslanika podrške može da uvede zemlju u institucionalnu krizu.

Ta kriza ne samo što će dovesti do vanrednih izbora "nego može proizvesti nepoželjno stanje koje bi koštalo Kosovo i građane", navodi se u saopštenju PDK koje je potpisao zamjenik predsjednika stranke Kadri Veseli.

Burim Ramadani, generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova, na svojoj Facebook stranici piše da saopštenje PDK govori samo o njihovoj prevelikoj želji za vlašću i kontrolom javnog budžeta, te konstatuje da u poruci ima elemenata prijetnje.

"Pretite - čime? Zašto? Jer ste izgubili vlast? Treba da znate da je upravo vaša vlast od sedam godina koštala Kosovo i građane demokratije i perspektive. Napravili ste haos sedam godina, šta više želite? Shvatite da je značajno za Kosovo da se ponašate kao konstruktivna opozicija. Ostavite prijetnje i destruktivne pristupe", poručio je Ramadani.

Potpredsjednik pokreta "Samoopredjeljenje" Glauk Konjufca izjavio je, povodom saopštenja PDK, u kojem se navodi da bi se politička blokada mogla riješiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska", da je to taktika PDK jer su uvidjeli da sigurno neće moći da budu vlast.

"PDK sada zna sigurno da više neće moći da bude vlast, a za njih vlast podrazumijeva imunitet od gonjenja pravde i zbog toga pokušavaju da po svaku cijenu taktiziraju", rekao je Konjufca u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova.

Prema njegovim riječima, to im "sigurno neće uspjeti" jer blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo zajedno sa ostalim nealbanskim zajednicama čine većinu "i tu je kraj svega".