Islamska zajednica Kosova snosi veliku odgovornost!?

Zamjenik odlazećeg ministra inostranih poslova Kosova Petrit Selimi optužio je Srbiju da širi propagandu o islamskom radikalizmu kosovskih Albanaca. Činjenice govore o sve učestalijem regrutovanju kosovskih Albanaca od strane radikalnih islamskih grupa.

Selimi je izjavio da je pojava islamskog radikalizma na Kosovu rezultat propagande Srbije i Srba. U intervjuu televiziji Klan Kosova, Selimi je rekao da se "isto kao u ’90. godinama prošlog vijeka i danas Kosovari označavaju kao ljudi koji su prigrlili islamski radikalizam".

On je rekao da je "sve to propaganda koja dolazi iz Srbije i od Srba".

"Republika Kosovo je čistog obraza", izjavio je on dodavši da "ISIS, Irak ili trgovina organima štete Kosovu bez obzira da li je to tačno".

Međutim, da li je odlazak sve većeg broja kosovskih Albanaca u džihad i njihovo učešće u terorističkim organizacijama, o čijim aktivnostima se javnost redovno obavještava putem društvenih mreža, propaganda ili činjenično stanje?

Ali za razliku od Selimijeve ocjene da se radi o srpskoj propagandi, na Kosovu činjenice govore da je više stotina mladih Albanaca regrutovano i da se kao mudžahedini bore u Siriji, Iraku i drugim zemljama.

Blerim Latifi, profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini, izjavio je da se 15 godina u džamijama na Kosovu nesmetano propoveda islamski vjerski fanatizam, što je proizvelo militante kao što je Lavdrim Muhaxheri.

Odgovornost za to, prema Latifiju, snosi najprije Islamska zajednica Kosova dozvolivši imamima džamija veliku slobodu u propovedanju.

"Koji faktori utiču na povećanje vjerskog fanatizma? Najprije, to je korumpirani politički sistem, zatim razoreno obrazovanje na svim nivoima, od obdaništa do univerziteta, kao i ekonomski pesimizam", izjavio je Ljatifi u intervjuu portalu "Gazeta Express".

Portal "Gazeta Express" donosi i priču o 24-godinjišnjem Ridvanu Haqifiju, koji je 2012. godine napustio mjesto imama džamije u selu Bukovik kod Gnjilana, otišao na vjerske studije u Egipat, da bi se zatim pridružio terorističkoj mreži, opisujući ga kao "najnovijeg komandanta Albanaca koji se bore u Iraku na strani ISIS-a".

Pitanje vjerskog radikalizma na Kosovu je ponovo u fokusu zbog užasa koji je izazvao kosovski Albanac, Lavrdim Muhaxheri objavivši fotografiju na svom Facebook profilu na kojoj se vidi kako sječe glavu jednom šiitskom djetetu.

Lavdrim je poznat kao vođa albanske brigade u Siriji i Iraku. On trenutno ratuje u Iraku kao pripadnik islamske militantne grupe ISIS. Kako se vjeruje, posljednjih nekoliko godina više stotina kosovskih Albanaca je otišlo da se bori na strani radikalnih islamskih grupa.

Šta vlasti preduzimaju povodom ovakvih izveštaja?

Za razliku od Selimija, zamjenika Envera Hoxhaja, koji koji kaže da se radi o propagandi Srbije i Srba, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je bila konkretnija zatraživši juče od bezbjednosnih institucija Kosova da preduzmu mjere u cilju spriječavanja i borbe protiv prijetnji islamskog ekstremizma i radikalizma.

Ona ih je pozvala da ovu prijetnju shvate kao prioritet po sigurnost Kosova, regiona i šire, te da u saradnji sa partnerima spriječe da Kosovo izvozi radikalne ekstremiste u svijet.

Prethodno je u godišnjem izvještaju vlade Sjedinjenih Američkih Država o vjerskim slobodama na Kosovu za 2013. godinu ocjenjeno da je na Kosovu povećano anti-semitsko raspoloženje i političko učešće konzervativnih islamskih grupa.