Prije toga rasprava oba bloka

Ustavni sud Kosova prihvatio je zahtjev koalicije LDK-AAK-Inicijativa za održavanje rasprave prije donošenja odluke suda, da li je izbor Ise Mustafe za predsjednika Skupštine bio u skladu sa Ustavom.

Dvema stranama će biti data mogućnost da ukratko predstave argumente u usmenim prezentacijama. Biće ograničene na činjenice i na pitanja koja se odnose na slučaj. Poslije zasjedanja u posljednjih deset dana avgusta, Ustavni sud će doneti odluku o predsjedniku Skupštine, prenosi "Koha ditore".
 
U Ustavnom sudu će se 21. avgusta suočiti dva politička bloka koja su negdje prije dva mjeseca prekinula međusobnu komunikaciju, kada su organizovani prijevremeni opšti izbori.

Oba bloka su do sada vodila polemiku sa distance oko vlasti za koju su tvrdili da im pripada.

Na izborima je pobjedila Demokratska partija Kosova. Na osnovu tog rezultata iz ove partije kažu da imaju pravo da predlože i kandidata za predsjednika Skupštine i kandidata za premijera.

Ali ova stranka nema dovoljnu većinu u Skupštini. Poslije izbora, LDk, AAK, ABK i Inicijativa su potpisale koalicioni sporazum i uspjele da obezbjede neophodnu većinu.

Na konstitutivnom zasjedanju koje je pratilo kršenje procedure izabrale su Isu Mustafu za predsjednika Skupštine.

Izvor lista iz Skupštine je rekao da će se za tri nedjelje ova dva bloka sučeljiti pred sudom pošto je Ustavni sud doneo odluku da usvoji zahtjev postizborne koalicije LDK-AAK-Inicijativa za održavanje rasprave, kako bi dao mogućnost stranama da ukratko iznesu argumente u usmenim prezentacijama.