Regrutovan od srpske BIA-e

Prema navodima domaćih medija, Lavdrim Muhaxheri, koji sebe naziva liderom albanskih boraca pripadnika paravojne formacije Istamsek države Iraka i Šama (ISIS) radio je prije učešća u ratovima u Siriji i Iraku za američki KFOR u bazi Bondsteel i za NATO u Avganistanu.

U vrijeme Ramazana 2013. učestvovao je u aktivnostima Islamske zajednice Kosova što povrđuje nekoliko fotografija.

Navodno je prošle godine izabran za komandanta Albanaca koji pripadaju odmetnutom krilu ustanika protiv režima Bashara Al-Asada, ali ne onog dela koji traži demokratiju za Siriju već onog koji Siriju vidi kao zemlju u kojoj će vladati šerijatski zakoni i grupe bliske Al-Kaidi.

Međutim, osoba koja se vratila iz rata u Siriji, iz ratnih logora, u intervjuu za list "Express" negirala je da je Muhaxheri komandant, već kaže da je samo garant Albancima koji dolaze među džihadiste.

"Express" takođe izvještava da se više od deset mladih Albanaca s Kosova priprema za samoubilačke terorističke napade na Kosovu i da bi mogli da napadnu važnije objekte od vlade do bezbjednosnih institucija i KFOR-a.

Prijatelji Muhaxherija izjavili su da se on povezao sa ekstremistima tek krajem 2012, najpre u lokalnom udruženju "Princip", od koga je kasnije nastalo udruženje "Muslimanski podmladak -Kačanik" i u kojem Muhacheri ima položaj "Emira"- vođe vojnog krila organizacije.

Sirijskim mudžahedinima Muhaxheri se priključio 2012. odakle se vratio godinu dana kasnije, da bi do polovine ramazana 2013. boravio na Kosovu odakle se ponovo priključio borcima u Siriji gdje je dobio rukovodeći položaj.

Kasnije je dobio vodeću ulogu u unutrašnjim sukobima u logoru pokreta otpora protiv Bashara Al-Asada gdje je bio prvi Albanac koji je otvoreno potvrdio duboki rascep među revolucionarima.

U jedinici koju vodi Muhaxheri ima i Albanaca iz Makedonije i Albanije, ona pripada strukturi ISIS-a sastavljenoj od stranaca kojih ima na hiljade.

Računa se da od preko 10 hiljada vojnika ISIS-a preko dvije hiljade dolazi iz Evrope.

Postao je poznat u javnosti najprije po snimku na Youtubu na kojem je pozvao mlade Albance da se priključe ratu u Siriji, ali je zatim šokirao javno mnenje snimkom njegovog varvarskog čina u kojem odsjeca glavu mladiću, ali time što je prokleo sve koji su to negativno komentarisali.

Portal "Indeksonline" prenosi da ima informacije iz povjerljivih izvora iz kosovskih bezbjednosnih struktura, koji navode da je Muhaxherija u vrijeme kada se Kosovo pripremalo da proglasi nezavisnost kontaktirala srpska BIA, što je, prema tim izvorima, dokaz da su "radikalizovane osobe na Kosovu proizvod državnih struktura Srbije koje su stalno pokušavale da predstave Kosovo kao leglo radikala".

Muhaxheri je zajedno sa ostalim teroristima prije mjesec dana javno iscepao kosovski pasoš, kao i pasoš Albanije uz obrazloženje da su "muslimani jedinstveni i da im ne trebaju državni pasoši jer pripadaju islamskoj državi".