Zatražila preduzimanje mjera

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga zatražila od bezbjednosnih institucija da preduzmu mjere u cilju spriječavanja i borbe protiv prijetnji islamskog ekstremizma.

Predsjednica Jahjaga je razgovarala sa čelnicima bezbjednosnih institucija Kosova o prijetnjama koje dolaze od islamskog ekstremizma i radikalizma, poslije pojave zastrašujućih snimaka scena u kojima kosovski Albanci učestvuju u Siriji, piše "Koha ditore".
Ona ih je pozvala da kao prioritet stave ovu prijetnju po sigurnost Kosova, regiona i šire, te da u saradnji sa partnerima spriječe da Kosovo izvozi radikalne ekstremiste u svijet, saopšteno je nakon sastanka iz kabineta predsjednice.
Jahjaga je istakla da Kosovo ni u jednom trenutku "neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište kriminalaca koji podstiču teror i mržnju".
Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je na tom sastanku tražio međunarodnu potjernicu za Lavdrimom Muhaxherijem koji se u filmskim snimcima vidi kako siječe glavu jednoj osobi u Siriji.
Kako prenose pojedini beogradski mediji, kosovski Albanac Lavdrim Muhaxheri (24) iz Kačanika koji je otišao u džihad u Siriju i tamo vrši brutalne zločine objavio je na Facebooku fotografije svojih najnovijih aktivnosti - kako drži jednog mladića i priprema se da mu nožem odsiječe glavu, a zatim je odrubljenu drži u rukama i pozira ispred kamere.
Najpoznatiji kosovski pripadnik ozloglašene ekstremističke organizacije Islamska država Iraka i Sirije ili samo Islamska država, prošlog mjeseca bio je u fokusu medija u regionu, jer je objavio kako pali kosovski pasoš.
Kako prenose prištinski mediji, posljednjih nekoliko godina više od 200 kosovskih Albanaca je otišlo u džihad da se bori na strani radikalnih islamskih grupa.