Procjene analitičara Prištine i Beograda

Politički analitičari iz Beograda i Prištine, Dušan Janjić i Fatmir Sheholli slažu se da će izvještaj šefa Specijalnog tima za istragu navoda o trgovini ljudskim organima Clinta Williamsona, iako nisu saopštena imena odgovornih, ubrzati rješenje postizborne političke krize u Prištini i formiranje nove vlade Kosova.

Oni, međutim, ne dijele isto mišljenje o sastavu buduće vladajuće koalicije. Janjić očekuje da će u nju da uđe i Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija, dok Sheholli tvrdi da će novu vladu napraviti Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja. U obje varijante računa se na Srpsku listu i predstavnike manjina.
"Williamson je bio jasan, očekuje da se što prije formiraju Skupština i Vlada Kosova, kako bi se preduzeli svi potrebni koraci da rad Specijalnog suda i suđenja krenu početkom 2015. godine. To znači da nema mesta vanrednim izborima. Skupštinska većina ne može da se formira bez DPK. Vjerovatno je da će otpasti Limaj i da će u nju ući DSK, DPK, AZBK, Srpska lista i manjine. Kasnije će se odlučivati o premijeru, što će zavisiti od međunarodne zajednice", objašnjava za Danas Dušan Janjić.
On ističe da međunarodna zajednica „najviše voli diskreditovane političare, jer zna njihove slabe tačke i gdje da ih pritiska“.
"To je slučaj ne samo na Kosovu nego na cijelom Balkanu, uključujući i Srbiju. U Williamsonovom izvještaju govori se o nekoliko vođa OVK, među kojima nema imena ni Thaçija ni Haradinaja. Thaçija nema ni u izvještaju Dicka Martyja u kome se konkretno pominje Fatmir Limaj, sa kojim Srpska lista hoće u koaliciju. Imena neće biti objavljena do februara i to neće uticati na formiranje nove kosovske vlade", smatra Janjić.
Fatmir Sheholli očekuje da izvještaj olakša postizbornoj koaliciji DSK, AZBK i IZK da formiraju većinu sa Srpskom listom i manjinama. On ističe da „kosovsko društvo mora da se suoči sa nalazima Williamsonove istrage, jer je to korak koji otvara procese za budućnost Kosova“. Sagovornik Danas-a negira procjene da bez Thaçija u vladajućoj koaliciji nema političke stabilnosti na Kosovo, jer „Kosovo više nema vremena za destabilizaciju“.
Na pitanje šta će se dogoditi ako na optužnici ne bude Thaçi, nego Limaj, Sheholli odgovara da to neće biti problem za buduću koaliciju jer je „Kosovo već bilo u sličnoj situaciji kada je Ramush Haradinaj sa mjesta premijera otišao u Haški tribunal“.
"U Williamsonovom izvještaju pominju se tri loše stvari za Kosovo: etničko čišćenje, zločini protiv čovječnosti poslije rata i trgovina ljudskim organima, o čemu se istraga nastavlja. Oni koji budu bili na optužnicama trebalo bi da se dobrovoljno predaju zbog samog Kosova", naglašava Fatmir Sheholli.