Test A1 nivoa njemačkog jezika stvara velike teškoće jednom djelu građana Kosova koji žele spajanje porodice u zemljama kao što je Njemačka. Iako je ovo početni nivo, mnogi od njih imaju problema da prođu ovaj test. Najveće probleme imaju one osobe sa niskim nivoom obrazovanja i starije generacije. Neuspjeh prilikom polaganja ovog testa mjesecima i godinama doveo je do toga da se mnogi parovi na Kosovu razdvoje.

Jedan od centara ovlašten da održi ispit na ovom nivou je Centar za učenje jezika u Prištini "SLZ", Partner Goethe instituta. Portal "Albinfo.ch" je bio prisutan tokom dana održavanja testa u Prištini.

Srijeda, ujutro. Prostor ispred Centra za učenje jezika "SLZ" (Sprachlernzentrum) u Prištini je pun ljudi različitog uzrasta. Čekuju da uđu na test njemačkog jezika A1 nivoa, koji je već godinama uslov ukoliko oni žele spajanje porodice u Njemačkoj ili Austriji. Grupa kandidata pokušava da pomalo govori kako bi testirali jedni druge o onome što su prethodno naučili na kursevima ili školama njemačkog jezika nedavno otvorenim u svakom uglu Kosova.

Miradija je počela učenje njemačkog jezika i dok čeka da njeno ime prozovu, Miradije Gërbeshi, 51 godina, čuči u ćošku i drhti od uzbuđenja. Toliko je imala treme da je jedva uspjela da govori.

"Čekam da uđem na test", rekla je ona iscrpljenim glasom.  
Ženi koja nije završila ni osnovnuu školu, sada je potrebno da sa svojih 50 godina testira sebe i to ne na svom maternjem jeziku, nego na njemačkom.

"Ovo je treći put da izlazim na ovaj test. Umorila sam se više. Pohađala sam kurseve ovdje u Prištini, ali ne mogu naučiti. Ja ni osnovnu školu do kraja nisam završila jer u to vrijeme mi porodica nije dozvolila da se školujem. Sada sam napunila 50 godina i mozak je više umoran, ne mogu pamtiti kao mladi", kaže gospođa Gërbeshi koja pije malo vode, navlaži ruke i nastavi: "Muž mi je u Njmačkoj. Od prije rata je tamo. Do sada nas nije mogao povući zbog male plate. Imamo 12-godišnju ćerkicu i zbog nje pokušavamo sve, da odem i da se pridružim svojem mužu", kaže Miradija iz Hajvalije kod Prištine, dok se čuje kako neko iz sale za ispit proziva njeno ime.

Dok su novinari portala Albinfo.ch bili prisutni od nekih kandidata koji su čekali da uđu u drugoj grupi čuli su svakakve priče. Govorili su da zbog neuspjeha na ovim testovima, mnogo parova se rastavilo, a vidio se i stres i pritisak na njihovim licima. Bilo je onih koji su govorili: "Da smo znali da je ovako teško, nikada ne bi prihvatili da se vjerimo za nekoga vani".

Nakon gotovo dva sata, kandidati napuštaju dvoranu. Kod nekih se primjećuju frustracije, suze, tuga, kod onih koji vjeruju da su dobro uradili vidi se radost i podrška bližnjih, iako se rezultati objavljuju nakon dvije tri sedmice.