Izvještaj State Departamenta

U godišnjem izvještaju State Departamenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2013. godinu stoji da na Kosovu, političari i institucije poštuju vjerske slobode, ali ne i kler, koji promoviraju antisemitizam...

U godišnjem izvještaju američke vlade u pogledu prava i vjerskih sloboda u svijetu u 2013, uočeno je povećanje u govoru mržnje i antisemitizam od strane vjerskih propovjednika.

U izvještaju u kome se govori o Kosovu, stoji da Vlada, Ustav i politika uopšteno poštuju vjerske slobode, ali to je počelo da se ne poštuje od strane vjerskog klera, posebno od imama Shefqeta Krasniqija, Irfana Salihua i Enesa Rame.

"Posmatrači su primijetili rastući i otvorenu retoriku antisemitizma kao i najveće javne frakcije unutar Islamske zajednice i koje promoviraju manje tolerantnosti i ne u skladu s tolerantnom, historijskom i umjerenom prošlošću zemlje", citira američki izvještaj RTK.

Kasnije se u izvještaju pruža pregled vjerske demografije na Kosovu gdje se naglašava da su "posmatrači ponekad označili islam kao vjeru za mnogo ljudi bez pitanja kojoj religiji pripadaju".

Vlasti su dozvolile izgradnju džamija širom zemlje, čiji je broj porastao na 800, od 670 koliko ih je bilo 1999. godine.

Dok američkom izvještaju spominje dva kontroverzna imami, Shefqet Krasniqi, imam velike džamije koji je, kako se navodi u izvještaju, optuženi katoličke zajednice na mržnju protiv muslimana i imama iz Prizrena, Irfan Salihu koji je govorio sa pogrdne izraze nad ženama, koji čine vezu prije braka.

Također, kao RTK javlja iz Washingtona, došlo je do opće porast antisemitskih retorike, pogotovo na internetu. U porukama na "mir TV", urednik Enis Rama je napravio brojne izjave antisemitske, rekavši da je čak i ovaj, "nema drugog ljudskog bića, klan, pleme, ili rase koji je više destruktivno nego Jevreja".


U dijelu izvještaja posvećenom poštovanju vjerskih sloboda na Kosovu ukazuje se na probleme Srpske pravoslavne crkve.

U dijelu izveštaja posvećenom Kosovu, ukazuje se na probleme Srpske pravoslavne crkve, naročito oko imovinskih pitanja, i sa zabrinutošću se konstatuje tendencija širenja manje tolerantnih stavova među islamskom zajednicom.
Iako ustav i drugi zakoni štite vjerske slobode i vlasti to generalno poštuju u praksi, vjerski lideri ukazuju da zbog nedostatka mehanizma za registrovanje vjerskih zajednica ne mogu da dobiju pravni status što im stvara brojne praktične probleme u svakodnevnom upražnjavanju religije.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Protestantske crkve prijavljuju konstantne probleme sa opštinama u vezi sa imovinskim pravima i upotrebe svojine u verske svrhe.

Organi vlasti "nisu preduzeli korake da obezbjede da opštine jednako tretiraju vjerske organizacije povodom imovinskih pitanja, naročito, kada je riječ o crkvama i grobljima", kaže se u Izvještaju.

Tokom prošle godine, na Kosovu je zabilježno više slučajeva zloupotrebe ili diskriminacije zbog vjerske pripadnosti ili vjeroispovesti, kaže se u Izvještaju.

Takođe, zabilježena je i sve češća antisemitska retorika, pažnja javnosti više je usmerena na grupe u okviru islamske zajednice koje promovišu manje tolerantne stavove, koji, kako se kaže, "nisu u skladu sa historijski umjerenom i tolerantnom prošlošću" Kosova .

U izvještaju se ističe da su konzervativne muslimanske grupe postale politički aktivnije, a formirana je prva Islamistička politička partija na Kosovu.

Jedno poglavlje u izvještaju je posvećeno izborima u Islamskoj zajednici Kosova, koji su navodno izazvali javnu raspravu o transparentnosti organizacije.

"Dana 21. avgusta članovi odbora Islamske zajednice Kosova su razrješili Xhabira Hamitija sa mjesta predsjednika, nakon čega je organizacija izvršila unutarnje promjene te dozvolila muftiji Naimu Tërnavi da se kandiduje za još jedan mandat, treći po redu, a što ranije nije bilo dozvoljeno", stoji u izvještaju, koji se odnosi na medije na Kosovu medija, da izbor Tërnave nije bilo fer.

Dodaje se i da se američka ambasada na Kosovu u razgovorima sa političkim i vjerskim liderima zalaže se za međuvjerski dijalog i pokrenula je program za očuvanje kulturnog nasljeđa koji uključuje obnovu i konzervaciju crkava i džamija širom Kosova.