Nakon izvještaja Williamsona

Dugogodišnje nekažnjavanje zločina protiv čovječnosti na Kosovu biće izazov nakon današnje objave da su bivši čelnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženi za otmicu, nečovječno postupanje i ubijanje kosovskih Srba i kosovskih Albanaca za koje se vjeruje da su se protivili OVK 1999., saopštio je danas Amnesty International.

U izjavi posebnog istražnog tima, koji je osnovala EU, glavni tužitelj Clint Williamson, danas je naveo optužbe protiv članova OVK.
 
"Ovo je, nadamo se korak prema pravdi za porodice oko 400 kosovskih Srba za koje se vjeruje da ih je otela OVK, a potom ih prebacila u Albaniju, gdje su navodno bili ubijeni", rekao je Sian Jones, istraživač AI na Kosovu.
 
U kako, se navodi dobrodošlom činu, glavni tužitelj prepoznao je rasprostranjenu i sistematsku prirodu otmica i ubistava, i izarazio uvjerenje da će bivši visoki zvaničnici OVK  biti optuženi za zločine protiv čovječnosti.
 
Međutim, kako se se navodi, glavni tužitelj nije bio u mogućnosti podnijeti optužnice protiv  još neimenovanih osumnjičenih, budući da se specijalni sud za procesuiranje optuženih, izvan Kosova, neće uspostviti do 2015.
 
"Evropska unija i kosovske vlasti, sada moraju djelovati odmah kako bi se osiguralo da se specijalni sud  osnuje u najkraćem mogućem roku. Svako daljnje odgađanje moglo bi voditi do nekažnjivosti i daljeg zastrašivanje mogućih svjedoka ", rekao je Sian Jones, istraživač Amnesty Internationala na  Kosovu.