Neće biti izbora, nego će se formirati vlada

Za sada ni PDK a ni koalicija LDK-AAK-Inicijativa nemaju broj kako bi formirali institucije zemlje. Srbi i Samoopredjeljenje će odrediti sudbinu vlade.

Okupili su se u jedan blok, ne samo da bi skinuli sa vlasti vladu Thaçija, nego kako bi zemlji pružili perspektivu i ekonomski razvoj. Ali, i mjesec dana nakon ovjere izbornih rezultata, ni partija koja je izašla kao pobjednik sa izbora, ni ujedinjeni opozicioni blok ne uspijevaju da da formiraju nove institucije Republike Kosovo. I sve se to zbog krivice PDK-a, koja iako ne može uspjeti sama, blokira bilo koji proces pokrenut od strane opozicionog bloka.

Zahtjev PDK da pošalje izbor predsjednika Skupštine Ustavnom sudu, i odluku Ustavnog suda da suspenduje odluku o izboru Isa Mustafe, još više je dodala upozorenja o mogućnosti održavanja vanrednih izbora. I ako se političke partije ne slože o prevazilaženju krize, ponovno blokiranje procedura za glasanje predsjednika Skupštine vodi zemlju ka novim izborima.

Ali za sada, ni PDK, ni LDK-AAK-Inicijativa nemaju broj da sami stvore institucija. Srbi i Samoopredjeljenje će odrediti sudbinu vlade.

Predstavnik organizacije D4D Selatin Kllokoqi je izjavio za list "Botapress" da neće biti izbora, nego će se formirati vlada.

"Neće biti izbora, nego će se formirati vlada, jer broj postoji i vladu će izabrati poslanici Kosova. Vladu ne bira ni partija ni niko drugi, nego većina koja će izabrati vladu. Većina je 61 poslanik, i ona partija koja sakupi 61 glas ili više oni biraju vladu i vidjeli smo na nedavnoj konstitutivnoj sjednici ko ima glasove", rekao je on.