Ko ima srca da bebu ostavi na ulicu!?

U prvoj polovini ove godine, zabilježeno je devet slučajeva napuštanja djece. Posljednji slučaj dogodio u Grlici kod Uroševca.

Nevladina organizacija "Amici dei Bambini", koja posluje u 22 zemalja širom svijeta, je proširila djelatnost i na na Kosovu, prenosi KTV.

Rudina Llapashtica, iz ove nevladine organizacije, kaže da je broj hraniteljskih porodica je manji od onih koji su napustili svoju djecu.

S druge strane, Behxhet Gaxhiqi, portparol Ministarstva rada i socijalnog staranja, rekao je za KTV da biološki roditelji su u dobi od 25-30 do 40 godina. Prema njegovim riječima, pronalaženje bioloških roditelja traje do šest mjeseci i kada oni budu pronađeni protiv njih se podiže tužba.

Prema njegovim riječima, napuštanje djece se uglavnom javlja kada se ne planira odnos i dodaje da se napuštanje ni u kom slučaju ne treba oprostiti.

Vehbi Mujku, direktor Centra za socijalni rad, smatra da je nakon napuštanja roditelj ne bi trebao imati pravo zahtjevati vraćanje djeteta, prenosi koha.net.

Glavnim uzrocima napuštanja djeteta smatra se teška ekonomska situacija i neželjena trudnoća. Za Mujkua, nijedan od ovih razloga ne opravdavaju čin napuštanja bebe.

Ko ima srca da ovo djete ostavi na ulicu!?



Ova beba je ostavljena na ulici, blizu jedne prodavnice u Grlici kod Uroševca.

Na osnovu nadzornih kamera, kako stoji u saopštenju policije, osoba koja je napustila ovu bebu je muškarac.

"Proslijedimo na što više adresa fotografiju ovog malog anđela, kako bi možda zakucali na savjest onim porodicama koje svoju djecu ostavljaju na ulici, i nadamo se da će im Allah pomoći da shvate da se vrate i da s ljubavlju odgajaju svoju bebu!", poruka je koja se distribuira na društvenim mrežama zajedno sa ovom fotografijom.