Odluka

Koalicija LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo saopštila je da uvažava odluku kosovskog Ustavnog suda da suspenduje izbor Ise Mustafe za predsjednika parlamenta i izrazila je očekivanje da će sud pokazati "profesionalnost i nepristrasnost" kod donošenja konačne odluke.

Ustavni sud Kosova je suspendovao odluku Skupštine o izboru Mustafe za predsjednika parlamenta i naložio da Skupština "treba da se uzdrži od svakog djelovanja od konačne odluke Ustavnog suda", koja bi trebalo da uslijedi do 18. septembra.

Koalicija LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo, čiji je Mustafa bio kandidat za predsjednika parlamenta, odluku Ustavnog suda smatra normalnom i "standardnom u takvim slučajevima".

Ubjeđena je, međutim, da odluka 83 poslanika Skupštine ukazuje na volju "ogromne većine naroda Kosova i očekuje da ova volja bude priznata od svih ustavnih institucija".

Mustafa, lider opozicionog LDK, za predsjednika parlamenta izabran je na konstitutivnoj sjednici 17. jula glasovima 83 poslanika.

Konstitutivnu sjednicu obilježilo je niz sporenja i neslaganja poslanika Thaçijeve PDK i ostalih parlamentarnih stranaka, pauze, odlasci iz sale nekih poslaničkih grupa.

Izboru Mustafe nisu prisustvovali poslanici PDK, koji su već tada najavili žalbu Ustavnom sudu, koja se odnosi na utvrđivanje regularnosti procesa konstituisanja kosovskog parlamenta.