Bijela zemlja, granični prijelaz između Kosova i Srbije. Stotine sunarodnjaka svakog dana na ovom mjestu plaća "članarinu" u ime Zelenog kartona.

Mala baraka koja se nalazi na ulazu u Carinu Kosova je najfrekventiji ugao tokom dva ljetnja mjeseca. To je improvizovana kancelarija Kosovskog ureda osiguranja, gdje uglavnom u red čeka na desetine migranata kako bi platili "članarinu" za vrijeme boravka od tri nedjelje ili mjesec dana kod kuće.

Plaćanje za mjesec dana za običan automobil je 41 euro, a to ide na ime polise osiguranja.

Portal Albinfo.ch je boravio na Bijeloj zemlji, na granici između Kosova i Srbije. Xhevdet Jashari iz Gnjilana sa boravkom u Sent Gallenu u Švicarskoj je putovao 20 sati do granice, a protresao je džepove dok je plaćao 41 euro za polisu osiguranja za ono što ide u Udruženje kosovskih osiguranja.

"Oh Bože, ja imam Kasko osiguranje. Zamislite ovo osiguranje ne priznaju na Kosovu", smije se s ironijom, i brzim korakom odlazi odatle ka svom džipu "Tuareg ", gdje ga čekaju supruga i njegovo dvoje djece.

Tokom vikenda, na graničnom prijelazu Bijela zemlja prođe u prosjeku 1000 vozila, većina njih su naši sunarodnici koji dolaze iz Švicarske, Njemačke, Austrije... I na osnovu proste računice, dnevni prihod koji odlazi na Kosovski ured osiguranja je preko 40 hiljada eura.

To, naravno, važi samo za jedan granični prijelaz, a prema Sporazumu o integrisanom upravljanju granicom između Kosova i Srbije postoje šest graničnih prijelaza, dva su na sjeveru, Tačka 1 i 31 (Leposavić i Zubin Potok) i prijelazi Merdare, Bijela zemlja, Mutovoda i Mučibaba.

"Briju nas na suvo"

"Ne znam gospodine, znam samo da nas briju na suvo. Pročitao sam u vijestima da će se od jula skinuti polisa osiguranja. Sada kada sam došao platio sam 69 eura za dva mjeseca boravka na kosovu. Odlazi nam život u plaćanju. Jednom je bilo 3 posto, jednom akcija 'Zavičaj zove', sada Karton..." priča frustriranio sunarodnik koji dolazi iz Münchena, Njemačka.

"Već 30 godina sam na zapadu, nigdje se ne plaća ova vražja polisa", govori on. "Zovem se Sadik", rekao je i nagazio je svoj BMW.

Inače, naši Kosovari koji žive na Zapadu i dalje plaćaju polise osiguranja tokom povratka na Kosovo. Prema riječima predstavnika Vlade Kosova još uvijek nema konkretizovanog sporazuma sa Evropskom unijom da se Kosovo pridruži Zelenom kartonu.

Razgovori u Briselu o iznalaženju modaliteta koji bi omogućio Kosovu pristup Zelenom kartonu su započeli prije godinu dana, a prema riječima zamjenice premiejra Edite Tahiri oni nisu finalizirani, iz razloga što Kosovo nije član Ujedinjenih nacija.

"Osnovni uslov za pristup Zelenom kartonu je da Kosovo bude član UN-a. Međutim, mi smo u stalnim pregovorima s Vijećem Evropskog biroa radi iznalaženja modalitete da i Kosovski ured osiguranja se uključi u Vijeće Evropskog biroa", rekla je ona.

Tahiri kao vodeća u pregovore s predstavnicima EU, rekla je za Albinfo.Ch, da je uslov Vijeća Evropskog biroa da se povećaju profesionalni kapaciteti Kosovskog ureda osiguranja, uključujući ovdje i održivi fond, tako da članstvo u Zelenom kartonu bude lakše.

Mala vjerovatnost da se ukloni Zeleni karton

Na pitanje da li postoji obećanje da sporazum sa Vijećem Evropskog biroa bude sklopljen ove godine, Tahiri je rekla da "nikada nisam dala datum, jer je ovo pitanje vrlo kompleksno".

Ovom prilikom ona je demantovala predstavnike Kosovskog ureda osiguranja koji su obećali pristup Zelenom kartonu jula ove godine.

Tahiri je rekla da će se razgovori o ovom pitanju nastaviti s EU, do konačnog dogovora.

Inače, na pitanje kako je moguće da Kosovo ima svoj bankovni kod, SWIFT i IBAN, a ne i pristup Zelenom kartonu, Tahirijeva je rekla da ova dva pitanja nemaju veze jedni sa drugima.

"Svaki slučaj ima svoje specifičnosti. U ovom slučaju problme Kartona je složeniji i veže se sa UN-om", rekla je ona.

Inače, prema procjeni Centralne banke Kosova, u posljednje dvije godine Udruženje kosovskih osiguranja je prodalo granične polise u iznosu od 25 miliona eura. Žrtve ovih polisa, po običaju su naši sunarodnici koji se vraćaju u zavičaj, i koji za mjesec dana boravka na Kosovu moraju platiti 41 eura za osiguranje.