Williamson će svoj izvještaj objaviti u utorak

Nema dokaza o trgovini ljudskim organima na Kosovu, organizovanom kriminalu, niti o komandnoj odgovornosti centralnog štaba nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, navodi se u izvještaju glavnog tužioca Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu 1999. Clinta Williamsona, saznaje list "Danas" iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prema riječima sagovornika lista "Danas", Williamsonov tim je, ipak, pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv "šest do deset" bivših pripadnika OVK za ratne zločine nad srpskim civilima.

Kako se precizira, ti zločini odnose se na zone jezera Radonić, Klečku, Zočište i Belaćevac. "Nekoliko osumnjičenih su veoma visoko kotirani na političkoj sceni Kosova, a optužnice su i ranije podizane protiv njih“, ukazuju izvori lista.

"Danas" saznaje i da će Evropska unija izdvojiti oko 300 miliona eura za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, koji će početi s radom naredne godine.

"Sud će funkcionisati u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, ali uz međunarodno vođenje postupaka u specijalnom sudskom odjeljenju u Hagu, a kosovski i holandski parlament najprije moraju da daju ovlašćenje za to. Predviđeno je da u njemu bude zaposleno oko 150 inostranih sudija, tužilaca, stručnjaka, istraživača, kao i da procesi budu okončani do 2020. godine", kažu diplomatski izvori lista "Danas".

Williamson će najvjerovatnije svoj izvještaj objaviti u utorak.